UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 14 januari 2014

Alternatieven eisen aftreden minister Schippers

De alternatieve wereld eist het aftreden van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Schippers heeft de alternatieve sector gebruuskeerd in een videoboodschap die ze eind 2011- inmiddels meer dan twee jaar geleden – heeft uitgesproken op het afscheid van Cees Renckens, de toenmalige voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).

In een petitie, geïnitieerd door een natuurgenezeres uit Houten, eisen beroepsoefenaars en gebruikers van complementaire geneeskunde het aftreden van de minister omdat zij zich in de video achter evidence based medicine heeft geschaard en zich ongenuanceerd en beledigend zou hebben uitgelaten over de complementaire geneeskunde. De petitie is half december op internet gezet. Meer dan twintigduizend mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend (stand 13 januari).

De videoboodschap van de minister is begin augustus 2013 op Youtube gezet. Het filmpje heeft daar maanden gestaan, zonder enige alternatieve reactie uit te lokken. Sinds half december is echter de beer los en heeft alternatief Nederland zich verontwaardigd op het filmpje gestort en de petitie ondertekend.

Opmerkelijk omdat de boodschap van de minister al meer dan twee jaar op de website van de VtdK staat, zij het in schrift. De site wordt blijkbaar slecht gelezen in het alternatieve circuit. We lezen op de VtdK-site: `Tot ieders verrassing was ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op zaterdag 8 oktober 2011 in Felix Meritis in Amsterdam aanwezig op het afscheidssymposium van de scheidende voorzitter Cees Renckens, niet lijfelijk maar in de vorm van een videoboodschap. De minister dankte via het scherm de `bevlogen bestuurder´ Cees Renckens voor zijn inzet en doorzettingsvermogen. Om te vervolgen: ´Bewezen resultaten en aantoonbare werkzaamheid moeten de basis zijn van medisch handelen. Niet alleen voor medici maar ook voor apothekers.’ Schippers zei zich te ergeren aan bijna alle Nederlandse apotheken waar nogal wat schappen zijn gevuld met homeopathische producten. ‘Ik stoor me er bovendien aan dat je bij het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering vaak niet eens kan kiezen voor een pakket zonder alternatieve geneeswijzen. Het is aan ons allemaal de aantrekkelijkheid van alternatieve geneeswijzen te relativeren. Het is goed dat de Vereniging tegen Kwakzalverij ons scherp houdt.’

De heldere uitspraken van de minister zijn natuurgenezeres Yvonne van Stigt uit Houten, met een drukke praktijk, in het verkeerde keelgat geschoten. Ze ging half december achter de computer zitten en tikte de petitie. Van Stigt, die zich soms met MSc betitelt en soms met MSc i.o. zonder dat ze het daarvoor benodigde diploma heeft gehaald, kwakzalft met evolutionaire voeding en oerdiëten die `beter bij onze moderne genen passen´ en die ze inzet bij de behandeling van lichamelijke en geestelijke klachten als gedragsproblemen, gewrichtsklachten en diabetes. Van Stigt, schrijfster van enkele receptenboeken, adviseert bovendien de kok van het RTL4-programma Life is beautiful, dat grossiert in items over kwakzalverij.

In een Open Brief beargumenteert Van Stigt waarom ze vindt dat de minister moet aftreden: `Ministers worden uitgezocht op hun kwaliteiten, op hun intelligentie en op onberispelijk gedrag. Minister Edith Schippers vindt het in dit filmpje nodig om zich neerbuigend en schimpend uit te laten over de complementaire geneeswijzen. Ze spreekt over modeziekten alsof mensen een ziekte verzinnen, die alleen maar aanstellerij is. Dit is een manier van spreken die een minister niet past.´

Na maanden van stilte is de alternatieve wereld in rep en roer. Websites van klassiek homeopaten en van acupuncturisten, behandelingen waarvoor geen deugdelijke wetenschappelijk onderbouwing (EBM) is, hebben hun leden opgeroepen de petitie te ondertekenen. 

Met succes. Meer dan twintigduizend mensen hebben de petitie, die volgens plan 31 maart zal worden ingediend, ondertekend, veelal anoniem. Volgens wetenschapsredacteur Simon Roozendaal van Elsevier in een venijnige blog illustreert de petitie de onnozelheid in kwakzalverland.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 juli 2020

De alternatieve wereld trekt ten strijde tegen het RIVM en gelooft meer in actieclubs als Viruswaanzin.

artikelen - 08 september 2017

De rechtbank heeft besloten dat artsen behandeluren die ze besteden aan alternatieve zaken niet mee mogen laten tellen voor herregistratie.

artikelen - 04 juni 2017

KNMG aan Platform Integrale Gezondheidszorg: Uren die artsen aan alternatieve geneeswijzen besteden tellen niet mee bij hun herregistratie.