UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Eltjo Meijer | Geplaatst: 28 juli 2004

Agressie en voeding

Het NOS-journaal besteedde op 27 juli 2004 tamelijk veel aandacht aan een onderzoek waaruit zou zijn gebleken dat er een verband bestaat tussen voeding en agressie. Daarbij liet men ene Gert Schuitemaker als zogenaamde deskundige aan het woord. Hij mocht het gebruik van voedingssupplementen aanprijzen. Schuitemaker is echter een handelaar in dergelijke producten en iemand […]

Het NOS-journaal besteedde op 27 juli 2004 tamelijk veel aandacht aan een onderzoek waaruit zou zijn gebleken dat er een verband bestaat tussen voeding en agressie. Daarbij liet men ene Gert Schuitemaker als zogenaamde deskundige aan het woord. Hij mocht het gebruik van voedingssupplementen aanprijzen. Schuitemaker is echter een handelaar in dergelijke producten en iemand die geen kans onbenut laat om het gebruik van voedingssupplementen aan te prijzen. ‘Het trok de aandacht van een Nederlandse apotheker’, zoals in het Journaal werd gezegd. Dat klopt dus wel, maar die aandacht was commercieel gericht! Dat had het Journaal ook kunnen weten door zelf eerst wat onderzoek te doen.
In de rubriek van het tijdschrift Skepter van de Stichting Skepsis (2004, jaargang 17, nr.2, p. 6) stond in de doorlopende rubriek “Stop de Persen” het volgende bericht over Schuitemaker:

“Orthomoleculair handelaar Gert Schuitemaker (die zich jarenlang apotheker noemde zonder in het BIG-register te zijn ingeschreven) promoveert in Maastricht op vitale uitputting in Mierlo. Hans van Maanen (van o.m. de Encyclopedie van misvattingen) schampert over de kwaliteit van het onderzoek: ‘Zo flinterdun ziet men ze toch zelden.’ In Schuitemakers onderzoek bleken na een rekenpartij 5 in plaats van 2 personen onder zo’n 400 toch al niet zo gezonde en bovendien ‘uitgeputte’ lieden een hartinfarct te hebben gekregen. (NRC Handelsblad 7 februari, de Volkskrant 14 februari.)”.

Een echte voedingsdeskundige zou gewoon het eten van gezond en gevarieerd voedsel hebben aangeraden en gezegd hebben dat supplementen dan overbodig zijn.

Verder raad ik de NOS aan een wetenschapsredacteur aan te stellen, want het is niet de eerste keer dat het journaal wetenschappelijk gezien een scheve schaats rijdt.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Eltjo Meijer

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.