UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 25 mei 2010

Actimel winnaar Gouden Windei

Consumentenorganisatie Foodwatch heeft het Gouden WIndei aan Actimel uitgereikt omdat het de meest misleidende (gezondheids)claim gebruikt in hun reclame.

Actimel winnaar Gouden Windei

Dat blijkt uit een stemming die is gehouden op de website van Foodwatch. In totaal heeft Actimel bijna 40% van de 14.319 uitgebrachte stemmen gekregen. Het Gouden Windei is de Kackadorisprijs van Foodwatch voor de meest misleidende reclame van het jaar. De reclame van Actimel is misleidend omdat het weerstandsverhogende claims bevat die nooit wetenschappelijk goed zijn onderbouwd. Ondanks het ontbreken van hard bewijs wordt er veel reclame gemaakt voor het geclaimde positieve effect op de afweer. De website van Actimel heet zelfs www.verstandvanweerstand.nl. Verder wordt het effect van de probiotica die in Actimel zitten door Danone overdreven. Het doet voor je darmflora waarschijnlijk niet meer dan gewone yoghurt.

Foodwatch is een onafhankelijke consumentenorganisatie die in 2002 in Duitsland is opgericht. Sinds 2010 is Foodwatch ook in Nederland actief en heeft met het uitreiken van het Gouden Windei meteen grote naamsbekendheid verkregen. In de jury van het Gouden Windei zaten de bekende Nederlanders Hanneke Groenteman en Pierre Wind, die werden bijgestaan door Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen universiteit. De jury had een shortlist samengesteld van 5 producten waarna Nederlandse consumenten mochten stemmen welk product de meest misleidende reclame had. Op de shortlist stonden verder KnorrVie, Sourcy Vitamin, Yokidrink en Active O2.

 

 

 

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 01 juni 2012

Het mag niet onvermeld blijven, de tenenkrommende maar ook hilarische uitzending van het consumentenprogramma Kassa van 12 mei