UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 juni 2012

KASSA geeft doorkijkje in alternatieve ballencircus

Het mag niet onvermeld blijven, de tenenkrommende maar ook hilarische uitzending van het consumentenprogramma Kassa van 12 mei

In de uitzending leggen voorzitters van therapeutenclubs met prachtige afkortingen als BACT en SRBAG schutterig uit waarom therapeuten van bij hun vereniging zijn aangesloten, vergoed moeten worden (en dat ook worden). Vage, niet onderbouwde kreten over afgestudeerde therapeuten aan een van de 35 ‘opleidingen op HBO-niveau’ waar ‘medische basiskennis’ zou worden opgedaan, vliegen hierbij over tafel. Ook komt hoogleraar Jan Busschbach, baas van de afdeling medische Psychologie en Psychotherapie van het Erasmus MC te Rotterdam, aan het woord. Hij neemt op geen enkele manier echt afstand van het alternatieve geleuter aan tafel. ‘Ach, alternatieve geneeskunde moet kunnen; baat het niet, schaden doet het toch ook niet’, laat hij weten.

Hilarisch – en tegelijkertijd bedroevend – wordt het als verslaggevers met een verborgen camera op bezoek gaan bij twee kwakzalvende therapeuten die – zeggen die zelf – door enkele verzekeraars worden vergoed. Therapeuten met alternatieve therapieën waarvan je op je klompen aan voelt dat het onzin is. Beiden blijven naamloos en hun gezichten blijven ‘afgeplakt’.

Een gelooft heilig in haar Stargate. 24 gerangschikte kristallen bollen die onder een bed liggen. Daar moet je een uurtje op liggen ter ‘doorstraling en zuivering’ van het lichaam. De wereld van de therapeute, die ook weleens een UFO heeft gezien, ziet er eenvoudig uit. Als je het mentaal laat afweten, word je ziek. Andersom werkt dat ook: de bollen zetten de energie binnen weer op de rails, en dus wordt je daar beter van. ‘Ja, dat geldt ook voor kanker’, antwoordt ze desgevraagd. ‘Kanker is een zelf gecreëerde ziekte en die is dus ook te genezen.’ Verzekeraars als Achema en CZ vergoeden dit soort therapieën omdat therapeuten lid zijn van erkende koepels en verenigingen.

De tweede therapeute, die praktijk houdt in een armetierig vakantiehuisje, gelooft in genezende magneetwerking. De verslaggeefster gaat met eczeem op pad. De therapeute heeft het snel door. ‘U laat zich nog te veel op de huid zitten door anderen’, zegt ze. ‘U heeft een slecht zelfbeeld ontwikkeld.’ De oplossing is appeltje eitje. Vier magneten op handen en voeten herprogrammeren de foute ziel. ‘Zo ga je weer in je zelf geloven’. De verslaggeefster krijgt een flesje zilverwater mee naar huis. Elke dag moet een slokje worden genomen. Het spul moet voor een goede werking enkele minuten in de mond blijven hangen. ‘Het zilverwater is overigens niet alleen tegen eczeem, het helpt tegen alles. Het is een natuurlijk antibioticum. Het aanrecht is er overigens ook mee te ontsmetten’, meldt ze en passant.

De onzinbeweringen laten Busschbach van het Erasmus MC tamelijk koud: ‘Dat die therapeute zegt dat ze kanker kan genezen lijkt me een risicovolle opmerking, omdat patiënten dan misschien de reguliere zorg gaan mijden. Ze suggereert bovendien dat de ziekte komt omdat je als mens slecht bent. Het is heel vervelend voor mensen om dit te horen. Hier gaat de therapeute wel de verkeerde kant op.’

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 juli 2019

Het Centrum Hyperthermie claimt met hyperthermie veel kankers te kunnen genezen maar kan voor die claims geen bewijs leveren.

artikelen - 22 december 2011

Eind 2010 werd de academische wereld in ons land opgeschrikt door de acceptatie van een frauduleus proefschrift over de kwakzalversmethodiek moxa-acupunctuur waarmee zinvolle verloskundige interventies zouden kunnen worden verricht.

artikelen - 22 december 2010

De pr-afdeling van het Erasmus MC stelde het in haar persbericht onomwonden: 'Acupunctuur helpt baby met stuitligging'. De Chinese geneeswijze zou de kans op een stuitligging met 75% verkleinen, maar het moet wel deskundig gebeuren. Onjuist uitgevoerd kan het ertoe leiden dat de stuit juist alsmaar dieper in het bekken indaalt.