UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 februari 2018

Abrikozenpitten werken niet en zijn levensgevaarlijk

Alternatieven raden abrikozenpitten aan tegen kanker, omdat ze amygdaline bevatten. Maar deze stof is giftig.

Abrikozenpitten werken niet en zijn levensgevaarlijk

Natuurwinkelketen Erica, met elf vestigingen in Nederland, heeft begin februari alle verkochte partijen abrikozenpitten teruggeroepen. In de abrikozenpitten werd een extreem hoge concentratie van een stof aangetroffen die in het lichaam wordt omgezet in blauwzuur, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Eten ervan kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid, waarschuwt de biologische winkelketen op haar website. “Niet meer consumeren maar terugbrengen naar de winkel, ook aangebroken verpakkingen. Geld terug”, is het dringende advies van het bedrijf.

“Helaas, het opgegeven product hebben we momenteel niet op voorraad”, staat er op de verkoopwebsite van Erica Kruiderijen waar tot voor kort een zakje met 100 gram abrikozenpitten was te bestellen voor 4,95 euro. Ook andere natuurwinkels zoals Jacob Hooy, hebben inmiddels abrikozenpitten uit hun schappen gehaald. Eind vorig jaar belandde een inwoner van Roermond op de intensive care na het eten van een zakje abrikozenpitten van Erica. De waarschuwing op het etiket van het zakje, vooral niet meer dan vijf pitten per dag te eten, had de man niet gelezen

De NVWA onderzocht de pitten in de schappen van Erica en vond een hoge concentratie amygdaline, een giftige stof die in een wisselende concentratie in abrikozenpitten is terug te vinden. Abrikozenpitten zijn vooral in trek in alternatieve kringen, omdat ze met name prostaatkanker zouden voorkomen, en zelfs genezen. Het zijn kwakzalverclaims waarvoor geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is. Er wordt al jaren gewaarschuwd voor het gevaar van abrikozenpitten, ook op deze website.

In 2006 concludeerde Marie Prins samenvattend: “Abrikozenpitten? Alweer een natuurlijk middel dat niet baat, maar wel heel erg kan schaden.” In 2012 wijst ze in een van haar stukken over abrikozenpitten op deze website op de waarschuwing van de toenmalige VWA. Het eten van pitten van vruchten die rijk zijn aan amygdaline raadde de VWA toen al af. In Italië waarschuwden veertig jaar geleden moeders hun kinderen al voor het eten van abrikozenpitten.

Laetrile

Marie Prins geeft in een van haar stukken op deze website helderheid over de verschillende namen die circuleren als het gaat over abrikozenpitten: laetrile, amygdaline en vitamine B17. De namen worden op internetsites door elkaar gebruikt, wat verwarring geeft. Amygdaline is de natuurlijke stof die in wisselende concentraties wordt aangetroffen in de abrikozenpit, afhankelijk van het productieland. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in cyanide, blauwzuur. Laetrile is een nauwverwante stof die via chemische bewerkingen is te maken uit amygdaline. Laetrile en vitamine B17 zijn hetzelfde en dit betekent dat B17 geen vitamine is, schrijft Prins

In 2011 werden alle toen bekende studies met laetrile en amygdaline gewogen door een onderzoekgroep van de Cochrane Library. De groep maakte een systematisch literatuuroverzicht die in 2015 nog eens werd bijgewerkt en voorzien van nieuwe wetenschappelijke publicaties. De groep concludeerde dat er geen enkel bewijs is voor de werkzaamheid van laetrile of amygdaline bij kanker. Er zijn wel bewijzen dat de stoffen ongezond en gevaarlijk zijn. Ze kunnen maar beter niet worden gebruikt, luidde het advies. Het is een visie die nog steeds staat als een huis.

Het Voedingscentrum schrijft op zijn website dat het eten van abrikozenpitten ongezond is omdat er een gevaarlijke cyanide-vormende stof inzit. Een te hoge dosis kan ademhalingsproblemen veroorzaken en mogelijk hartstilstand. Het Voedingscentrum maakt korte metten met de jubelende verhalen in alternatieve hoek over abrikozenpitten. Het is niet bewezen dat ze helpen tegen kanker. Wel is bewezen dat je flink ziek kunt worden van pitten van steenvruchten zoals abrikozenpitten, perzikenpitten, pruimenpitten, je kunt er zelfs aan dood gaan. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) berekende in 2016 dat een volwassene bij het eten van één rauwe abrikozenpit de veilige gezondheidslimiet overschrijdt; bij kinderen is dit nog lager. 

Dodelijk advies van Morgenster

Ondanks dat er al jaren wordt gewaarschuwd tegen het eten van abrikozenpitten blijven vele alternatieve websites ze aanprijzen en verkopen. Zo zijn abrikozenpitten onlosmakelijk verbonden met het vermaledijde Houtsmuller-dieet, een dieet dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw veel publiciteit genereerde en dat nog steeds aanhangers kent. De alternatieve website Morgenster, met een apologetische kijk op sterrenkunde, astrologie en gezondheid, schrijft erover: “De meest eenvoudige therapie tegen kanker is het eten van abrikozenpitten en/of bittere amandelen. Deze bevatten amygdaline, ook wel vitamine B17 genoemd. Zo’n 60 abrikozenpitten per dag worden er aanbevolen.” Een dodelijk advies. 

De Moerman-site van de stichting Natuurlijk leven, ambassadeur van het vergelijkbare Moerman-dieet, meldt al even hardleers dat “voor bepaalde vormen van kanker amygdaline kan worden aangemerkt als een succesvol antikanker medicijn en een veelbelovende bron voor kankerpreventie. Als laetrile werd de stof eerst verguisd maar ze lijkt nu bezig aan een veelbelovende comeback.” 

Ook superfood- en rawfood-adepten laten zich, tegen beter weten in, gelden op bijvoorbeeld hun website Superfood Leven: “Toch is er altijd weer hoop aan de horizon en de ontdekking dat abrikozenpitten mogelijk één van de krachtigste middelen tegen kanker kunnen zijn. De bewijzen dat dit middel werkt, stapelen zich op en menig mens heeft de levensreddende en heilzame werking van abrikozenpitten ondervonden.” 

De website Mens en Gezondheid maakt het nog bonter met zijn advies: “Zeven abrikozenpitten per dag eten zou kanker voorkomen en twaalf abrikozenpitten per dag kan een bestaande kanker genezen, volgens diverse onderzoeken en bevindingen van artsen”. De onderbouwing hiervoor ontbreekt op deze alternatieve website.

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 26 december 2012

De termen amygdaline en laetrile circuleren op grote schaal op internet. Op veel websites van alternatieve gelovigen worden deze stoffen in verband gebracht met kanker. Neem de site van de Moermanvereniging, waar amygdaline wordt aangeprezen als ‘een veelbelovende antikankermiddel’.

encyclopedie - 04 augustus 2010

Hieronder staat een lijst met ruim 40 alternatieve kankertherapieën.

tijdschrift - 17 maart 2010

De jaargang 92 bevat 46 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.