UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Neurolinguïstisch programmeren

Populaire vorm van *psychotherapie gericht op ‘persoonlijke groei’ ontwikkeld door de Amerikanen Richard Bandler (geb. 1949) en John Grinder (geb. 1940), auteurs van het boek Frogs into princes (1979).

Encyclopedie: Neurolinguïstisch programmeren

Bij neurolinguïstisch programmeren worden door middel van overtuigend gepraat (vandaar linguïstisch) in ons brein (vandaar neuro) ingesleten subjectieve en negatieve overtuigingen afgebroken en door betere vervangen (de cliënt wordt opnieuw geprogrammeerd). Deze schijnlogica is feitelijk prietpraat. Desondanks claimen Bandler en Grinder dat een paar zittingen voldoende zijn om van de meest hardnekkige klachten af te komen, variërend van roken, eetproblemen en slapeloosheid tot leerproblemen bij kinderen. Andere NLP-programmeurs vallen hen regelmatig bij. Wetenschappelijke bewijzen voor dit moois zijn er niet. 

Deze claims zijn echter niet van wezenlijk belang, aangezien NLP-therapeuten zich bij voorkeur richten op nieuwsgierigen met een grote beurs en cliënten zonder duidelijke klachten. NLP lijkt met name populair als semi-wetenschappelijke peptalk voor uitgebluste managers. 

De bekendste NLP-verkondiger in ons land (die overigens door de ‘echte’ NLP-therapeuten met de nek wordt aangekeken) is ex-poffertjesbakker Emile Ratelband. 

Literatuur 

Levelt, W.J.M., ‘Hoedt u voor neuro-linguïstisch programmeren!’ Skepter 1996, vol. 9 (3), p. 26-28. 

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift februari 2009

Het Wikipedia-artikel over dit onderwerp vermeldt *Korzybski als een van de leveranciers van NLP-idee’en.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 oktober 2020

Neurolinguïstisch programmeren (NLP) lijkt gesprekstraining te vervangen. De secretaris van het Groningse tuchtcollege is erin opgeleid.

behandelwijzen - 31 mei 2013

Twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), de psychiaters Michiel Hengeveld en Ronald van den Berg, hebben het centrale accreditatiemeldpunt ABAN bij de KNMG gevraagd geen accreditatiepunten te verlenen voor een nascholingsbijeenkomst voor huisartsen over PRI (Past Reality Integration).

artikelen - 21 september 2011

De mythomane Brandon Bays komt op 8 en 9 oktober 2011 naar het jaarbeursgebouw in Utrecht om daar haar als handelsmerk geregistreerde The Journey® te verkopen. Men zij gewaarschuwd.