UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Manuele therapie

Vorm van *alternatieve geneeskunde gebaseerd op *chiropraxie.

Encyclopedie: Manuele therapie

De eerste school voor manuele geneeskunde werd in Nederland door de fysiotherapeut en *acupuncturist G. van der Bijl (1909-1977) in 1964 gesticht te Utrecht. In 1967 kwam er in Eindhoven een school, gesponsord door F. Philips. De arts mevrouw M. Sickesz werkte aanvankelijk met Van der Bijl samen, maar zij was in tegenstelling tot hem van mening dat ruggen kaarsrecht moesten zijn. Ze grondvestte aldus de orthomanuele geneeskunde (Grieks: ortho = recht). Vanaf 1973 heeft ze een eigen opleidingsinstituut in Den Haag, waar jaarlijks circa vier artsen afstuderen in deze richting. Volgens mevrouw Sickesz is ook epilepsie een kwestie van een scheve halswervel. 

De meeste manuele therapeuten behandelen rugklachten, al maakt het bij dit type klacht het weinig uit wat men doet: niets, fysiotherapie, manuele therapie of behandeling door huisarts. 

In 1991 leidde een onderzoek naar manuele therapie tot een controverse aan de Erasmus Universiteit. Een proefschrift (met twee promovendi) over dit onderwerp werd aan de faculteit Economie verdedigd zonder dat de faculteit Geneeskunde hierin was gekend. De onderzoekers hadden zich beperkt tot het ‘meten’ van de tevredenheid van de klanten op dezelfde manier als waarop men dit met waspoeder doet.  

Literatuur
Dijk, P. van, Geneeswijzen in Nederland. Deventer, 1993.
Renckens, C., Hedendaagse kwakzalverij. Amsterdam, 1992. 

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift februari 2010

De VtdK geraakte in een conflict met mw. Sickesz omdat zij bezwaar maakte tegen haar opname in een geschrift waar ze tussen Moerman, Greet Hofmans en Jomanda werd gerangschikt. De  Chronologie van de kwestie-Sickesz op deze site geeft een overzicht over bijna alles wat er zich in deze zaak heeft afgespeeld en wat op deze website en elders te vinden is.
In Hoge Raad vernietigt verbod tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Opgelucht over arrest Hoge Raad staat een verslag over de voorlopige laatste ontwikkeling in de affaire. Kort cv van Maria Sickesz spreekt voor zichzelf.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.