Beroerte door een afslankpil met synefrine

De medici maakten zich zorgen over de gevolgen van het gebruik van deze twee stoffen in één pil. En niet ten onrechte.

In de Mayo Clinic Proceedings 2005;80(4):541-545 wordt een geval beschreven van een 38-jarige patiënt die na het gebruik gedurende 1 week van 1 à 2 capsules per dag van Stacker 2 Ephedra Free een beroerte (cerebro-vasculair accident, CVA) kreeg. Hij was voordien nauwelijks met de dokter in aanraking geweest, had geen andere belangrijke risico factoren voor vaatziekten en nam geen andere medicijnen in. De enige oorzaak van deze beroerte op zo jonge leeftijd was dan ook naar alle waarschijnlijkheid de synefrine in de afslankpil.

De artsen van de Mayo Clinic – een van de voornaamste medische klinieken in de USA – vinden dan ook dat het publiek gewaarschuwd moet worden voor de risico’s bij het gebruiken van dit soort ephedra-vrije produkten. Dat doen we dus hiermee.

Aanvulling 2005: Synefrine in Advantra Z en in Xenadrine EFX

In het American Journal of Medicine van september 2005 wordt verslag gedaan van proefnemingen met Advantra Z en Xenadrine EFX aan de University of California in San Francisco. Beide producten bevatten synefrine uit de bittere of Sevilla sinaasappel (Citrus aurantum). Bij Xenadrine EFX was daar bovendien o.a. nog cafeïne aan toegevoegd. Beide supplementen verhoogden de hartslag van de kerngezonde niet-rokende deelnemers met 11 tot 16 slagen per minuut. Bovendien leverde Xenadrine EFX ook nog een verhoging van de bloeddruk met 9 à 10 mm kwik op. Advantra Z bevatte weliswaar meer synefrine dan Xenadrine EFX, maar daarentegen geen cafeïne. Het gaf toch geen verhoging van de bloeddruk. Het lijkt er sterk op dat de combinatie van synefrine en cafeïne en mogelijk andere stoffen in de pil daarvoor zorgden.

Bewijs dat synefrine het gewicht verlaagt is niet geleverd, dus dit zijn weer twee natuurlijke middelen waardoor geldt: Het baat niet, maar het schaadt hevig. Beide middelen zijn in Nederland vrij verkrijgbaar.

Literatuur

American Journal of Medicine 2005;118:998-1003

Klik op onderstaande link voor een Engelse samenvatting van het onderzoek.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16164886&query_hl=1

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij