UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 november 2014

Magnetische zolen en armbanden van Energetix genezen niet

Ze zijn er eindelijk, de Magnet4Go magneetzolen van Energetix. Langverwacht en vanaf vandaag leverbaar, een weldaad voor de voeten, claimt het bedrijf Energetix Nederland, één van de franchiseverkopers van magneetproducten van de gelijknamige Duitse fabrikant, in Bingen aan de Rijn, in midden Duitsland.

Magnetische zolen en armbanden van Energetix genezen niet
Het anatomisch gevormde voetbed van de inlegzool met zes neodymiummagneten garandeert een groot draagcomfort en creëert een weldadig gevoel van welzijn in het gehele lichaam, claimt het bedrijf om er direct ter aanmoediging en ook wel geruststelling aan toe te voegen. `In beide zolen.´ Er zijn in Nederland verschillende franchisenemers die magneetspullen uit Duitsland verkopen, zoals de familie Brouwers in het Limburgse Maasbracht. Hun niet-onderbouwde gezondheidsclaims, ingefluisterd door het Duitse moederbedrijf, kennen weinig twijfels: `Wanneer je een magneetsieraad draagt, stromen bloed en rode bloedlichaampjes door het energieveld dat door de magneten opgewekt wordt. De magnetische kracht veroorzaakt een polarisatie en de neiging van bloedlichaampjes om aan elkaar te kleven wordt verminderd. Dit verbetert de capaciteit van de zuurstofopname en de afvalstoffenverwijdering in het bloed en kan het lichaam effectiever zuurstof en voedingstoffen naar alle cellen in het lichaam transporteren. ´

Dan nog enkele tips van de familie: `Door de hoge snelheid van de bloedstroom is het voldoende om één magnetische armband om de pols te dragen. Er zal weinig verschil zijn bij het dragen van armbanden om de linker- of om de rechterpols. Oosterse geneeswijzen zeggen dat het menselijk lichaam asymmetrisch is, elke pols heeft verschillende acupunctuurpunten en meridianen. Bij een te lage bloeddruk is het dan ook zaak de armband links te dragen. Bij een te hoge bloeddruk juist rechts.´

De websites van Energetix-franchisenemers staan vol medische/fysische onzin. Magnetische zolen doen namelijk helemaal niet wat ze volgens claims zouden doen, bleek in 2003 uit een serieus opgezet Amerikaans onderzoekje met een echte placebogroep. En magnetische polsbandjes werken ook al niet. Ze verzachten reumapijn niet zoals kwakzalvers beweren, ontdekten Britse onderzoekers in 2013 die ook een serieus placebogecontroleerde studie uitvoerden. 

De magnetische onzin van Energetix kent geen grenzen. Zo verkoopt het bedrijf ook magneetstaafjes (een glazen roerstaafje met aan de bovenkant gemonteerd een stalen bedeltje in de vorm van een kolibrietje of een kikker) waarmee water (andere dranken kunnen ook, meldt de firma) in tien minuten wordt `gerevitaliseerd´. Dit puur en gemagnetiseerd water is `zeer makkelijk en licht te drinken en geeft het bloed meer zuurstof en verlaagt de verkalking van de aderen´, is de claim van het bedrijf.

Er zijn legio magnetische flauwekulvoorwerpen. Je kunt ze mooi vinden, werken doen ze niet. Het meest bekend is de Biostabil, een hangertje met een neodymiummagneetje ter grootte van een euro, waarvan er vijf jaar geleden grote aantallen werden verkocht door een zekere Bruno Santanera uit het Groningse Godlinze, die het ding omringde met een trits aan onzinclaims. Op de website van de vereniging is hier eerder over geschreven. Zijn claims zijn niet onderbouwd. Na een flinke dip in de verkoop, vanwege de vele negatieve publiciteit, heeft de familie Santanera haar magnetische hangertjes recentelijk nieuw leven ingeblazen. Biostabil is vervangen door namen als Partemia en Symboljewel blijkt uit bijbehorende verkoopsites. 

De gezondheidsclaims van de familie Santanera zijn, na talloze verloren procedures bij de Reclame Code Commissie (RCC) en bij rechtbanken nu minder heftig van toon. Ook hangertjesproducent Energetix houdt zich in want, zo schrijft het bedrijf op zijn website, `wij mogen géén medische claims doen op de werking van Energetix´. Desondanks zijn er nog steeds onbewezen medische claims te vinden. We lezen op de website, als antwoord op de vraag van een consument: `Monique, voor migraine adviseren we, het Energetix.´ Het Nederland Team ondertekende het antwoord.

In armbanden zit, naast magnetische legeringen, vaak ook koper, schrijft Energetix in een onbegrijpelijk kulbetoog: `Koper beschermt het waterelement en draagt tegelijkertijd zijn trillingsinformatie over. Het is nodig voor een goed werkend immuunsysteem en het heeft een anti-ontstekingseffect, hetgeen betekent dat het een bruikbare therapie is bij reumatische toestanden. Koper in magneetsieraden of accessoires kunnen een extra toegevoegde waarde hebben bij klachten zoals migraine, fibromyalgie, gewrichtsklachten als artrose en reuma, stofwisselingsklachten, ontstekingsklachten, pijnklachten en problemen met de luchtwegen e.d.´

Kortom werk voor de Reclame Code Commissie (RCC): Energetix gebruikt medische claims zonder onderbouwing.

Voor de volledigheid: er zijn ook magnetische armbanden en halsbanden voor het `welzijn´ van poezen, honden en paarden. De RCC gaat hier niet over.

 

Naschrift
31 maart 2015

Reclame
Code Commissie honoreert klachten

Trion:Z
fout

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft op 13 maart de
reclame-uitingen van Trion:Z in Golf
Weekly als misleidend en oneerlijk bestempeld en heeft klager in het gelijk
gesteld. Het bedrijf heeft haar gezondheidsclaims over de gunstige werking van haar
magnetische Trion:Z armband niet waar kunnen maken. Er blijkt daarvoor geen
wetenschappelijke onderbouwing te zijn en daarom mag het Britse bedrijf en in
het verlengde daarvan haar importeur Inside Brands in Roosendaal dergelijke
claims niet meer gebruiken in advertenties, zo oordeelde de raad. Het bedrijf
is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Energetix
fout

De raad honoreerde half maart nog een
tweede klacht die was ingediend tegen een bedrijf dat foute claims hanteert voor
de verkoop van magnetische sieraden. Ook het bedrijf Luxofit Nederland, één
van de Nederlandse verkopers van magneetsieraden van het Duitse bedrijf
Energetix, mag in zijn advertenties geen gezondheidsclaims meer gebruiken als “betere
doorbloeding” en “oplossen van nierstenen en calciumafzetsels”. Luxofit heeft deze
misleidende claims niet kunnen onderbouwen met wetenschappelijke
onderzoeksresultaten, zo oordeelde de raad en stelde de klager in het gelijk.
Het bedrijf is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 november 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Laat kinderen van antivax-ouders in VS zelf beslissen of ze vaccin willen’ / Duitse docu belicht Heilpraktikers

tijdschrift - 12 april 2020

Een wob-verzoek naar de BIG-registratie van de disfunctionerende reumatoloog Tisscher liep dood. Daarom starten we een beroepsprocedure.

tijdschrift - 26 september 2018

Inhoudsopgave Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, Jaargang 129, 2018, nr. 3:  * Jaarvergadering 2018, pag. 1 * Shortlist kandidaten Meester Kackadorisprijs 2018, pag. 2 * Errata, pag. 5* Ad hominem, pag. 6 * Reuma en alternatieve behandelmethoden: weinig nieuws onder de zon, pag. 10 * Symposium, pag. 13 * Over het vetkwabje van Bichat en […]