UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rien Vermeulen | Geplaatst: 06 juni 2010

Diabetes en integratieve geneeskunde

Tijdens een lange vlucht zag ik dat de man naast mij zich insuline injecteerde. Ik vroeg hem hoe lang hij diabetes had. ‘Dertig jaar’, antwoordde hij met een vrolijk gezicht en bleek onmiddellijk bereid zijn verhaal te vertellen.

Diabetes en integratieve geneeskunde
Diabetes werd bij hem vastgesteld op 17-jarige leeftijd, hij zat in de vijfde klas van het gymnasium. Hij had uitvoerige informatie over de ziekte gekregen, instructies hoe te injecteren en hoe dieet te houden. Bij de controles bleek dat zijn diabetes moeilijk was te reguleren. Een oom adviseerde een internist te consulteren met speciale belangstelling voor diabetes. Een uitstekend advies: binnen twee maanden had hij glucosewaarden om door een ringetje te halen.

Kreeg die superspecialist dat voor elkaar met een nieuw insulinepreparaat of een speciaal dieet? Niets van dat al. De internist had hem gevraagd of zijn wereld was ingestort. Hij had die vraag zeer vreemd gevonden, het sprak vanzelf dat zijn wereld was ingestort. ‘Wat is er dan ingestort?’, was vervolgens de vraag. Hij had verteld een neef te hebben die voor hem een soort rolmodel was, een Delftse student, zeer actief in het studentenleven en een raceroeier. Dat kon hij allemaal vergeten en, welk meisje wilde hem nog hebben?

De internist had geknikt en zei voor hem een afspraak te regelen met een patiënt van hem of beter met een ex-patiënt want hij zag die jongen nauwelijks meer, hij kon alles wel zelf regelen. Die ex-patiënt, student werktuigbouw, sprak met hem af in het clubhuis van Laga na een roeiwedstrijd waarin hij met zijn vier een mooie tweede plaats had behaald (na Nereus). Mijn buurman had zijn ogen niet kunnen geloven: hij zag een sportieve man, die al jaren diabetes had, met veel vrienden en.. met een prachtige vriendin.

De internist wist dat je diabetes niet alleen met insuline kunt behandelen, daar is meer voor nodig. De samenvoeging van somatische met psychosociale adviezen wordt tegenwoordig ‘integratieve geneeskunde’ genoemd. In deze tijd met toenemende orgaanspecialisatie verdient die integratieve geneeskunde alle aandacht. Maar, pas op!

Artsen die de weg zijn kwijtgeraakt, zich bezighouden met acupunctuur, aromatherapie en andere flauwekul hebben het óók over integratieve geneeskunde. Zij vermengen de moderne geneeskunde met alternatieve behandelingen. Dat is verhullend taalgebruik: de mix van alternatief met regulier leidt onherroepelijk tot pure kwakzalverij.

 

Professor Rien Vermeulen is hoofd van de afdeling Neurologie van het  AMC en bestuurslid van de VtdK

Deze column verscheen eerder op geneeskundestudent.nl onder de titel ‘Integratieve geneeskunde?’

De afbeelding toont Sir Steve Redgrave (1962) meervoudig olympisch kampioen en negenvoudig wereldkampioen roeien en sinds 1997 diabetespatiënt.

 

Rien Vermeulen

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 december 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Directeur CDC vindt dat misinformatie over vaccinatie grootste bedreiging volksgezondheid is / Tantrabehandeling valt onder prostitutie in Duitsland.

artikelen - 23 november 2021

Bekijk de video's van de lezingen die zijn gegeven tijdens het symposium 'Bakerpraatjes 2.0'.

artikelen - 26 oktober 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Waarom Duitsers zo van homeopathie houden / Aromatherapie-spray besmet Amerikanen met tropische ziekte.