UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Piet Borst | Geplaatst: 25 maart 2010

De chronische Lyme-ziekte : een nieuwe ziekte?

Deze tragikomedie heeft een bonte cast. Zij eindigt met 100.000 handtekeningen bij de Tweede Kamer, maar begint met harde wetenschap: de bacterie Borrelia burgdorferi.

De chronische Lyme-ziekte : een nieuwe ziekte?

Voor de rest van deze column ga naar de tekst van de column op de site van NRC Handelsblad.

De Webredactie voegt hieraan toe:

Voor een felle uitwisseling van meningen over Lyme en meer speciaal chronische Lyme tussen Miquel Ekkelenkamp schrijvend onder de naam Miquel Bulnes en een psychiater die denkt te lijden aan chronische Lyme-ziekte (CLZ) zie: Discussie met Miquel Bulnes

Huub Schellekens schreef een column in het FD getiteld ‘Internet maakt van de ziekte van Lyme een epidemie’ op 13 februari 2010; in een forum op de website van de vereniging van personen die denken dat zij de chronische Lyme-ziekte hebben, staat deze tekst integraal aangehaald in een discussie over het bovenstaande artikel van Piet Borst. 

Henry M. Feder, Jr. et al. schreven in NJEM 2007: A Critical Appraisal of “Chronic Lyme Disease”

Feder et al. concluderen:

‘Chronische Lyme-ziekte is de laatste in een reeks syndromen die zijn geponeerd als verklaring voor medisch onverklaarde symptomen, namelijk als veroorzaakt door de een of andere specifieke infectie. Andere voorbeelden, die nu als ongeloofwaardig worden beschouwd zijn het “chronisch candidasyndroom” en “chronische Epstein–Barr virus infectie” De aanname dat chronische subjectieve symptomen worden veroorzaakt door een voortdurende infectie met Borrelia burgdorferi wordt niet gesteund door zorgvuldig uitgevoerde laboratoriumstudies of door proeven met behandeling en controlegroepen. Chronische Lyme-ziekte, die gelijk gesteld wordt aan chronische infectie met B. burgdorferi is een foute naam, en er is geen reden voor langdurige, gevaarlijk en dure antibioticabehandelingen.’

 

Zie ook het artikel ‘Lyme Disease: Questionable Diagnosis and Treatment‘ op de site van Quackwatch

Piet Borst

Emeritus hoogleraar klinische biologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam in het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL), eerst als wetenschappelijk directeur en vanaf 1999 als staflid. Hij heeft verscheidene internationale wetenschappelijke onderscheidingen voor zijn onderzoek ontvangen.
Hij schrijft regelmatig columns in NRC Handelsblad over wetenschappelijk onderzoek en over pseudo-wetenschap.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 10 mei 2021

Honden en kattenhalsbanden van keramische kralen die teken om zeep zouden helpen, jaren achtereen. Kwakzalverij.

artikelen - 07 januari 2020

Kwakzalver van de maand, afl. 2: Alexander Korbee stelt diagnoses en behandelt met kwak-apparaten die geen reguliere arts zou gebruiken.

tijdschrift - 14 december 2019

Eind september vond het European Sceptics Congress 2019 plaats in Gent. Een verslag.