UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Paul van Wensen | Geplaatst: 25 september 2006

Voetreflextherapie

Voetreflextherapie is een oude behandeling, volgens de aanhangers zelfs ouder dan acupunctuur.

De grote “autoriteit” op dit terrein is Dr. William Henry Fitzgerald, een Amerikaanse KNO-arts, die de behandeling leerde van de Indianen. Zijn assistente: Eunice Ingham, een verpleegster of soort fysiotherapeute, heeft zijn werk verder uitgedragen en de meeste publicaties over dit thema staan op haar naam.

Het basisprincipe van de reflextherapie is, dat diverse delen van de voet in een geheimzinnige verbinding zouden staan met verschillende lichaamsonderdelen. Massage van de voet zou zo een positief effect kunnen hebben op allerlei lichaamsdelen. Een thema dat vaker bij kwakzalverij voorkomt: “pars pro toto”: een deel is representatief voor het totaal en men denkt bijvoorbeeld een diagnose te kunnen stellen op basis van een klein onderdeel van het lichaam (iriscopie) of een behandeling te kunnen uitvoeren op een klein deel van het lichaam (ooracupunctuur).

De voetreflextherapeuten waarschuwen, dat door de behandeling gal- en nierstenen los kunnen raken; ook wordt soms de fertiliteit hersteld, wat dan tot een onaangename verrassing kan leiden.

De volgende instructie uit de handleiding geeft wel werkelijkheidszin te zien: Laat de patiënt bij de behandeling liggen of zitten zonder schoenen of sokken: “met geluk hebben ze tevoren hun voeten gewassen, anders bad luck”.

Als indicaties voor behandeling worden beschouwd: angst, depressie en stress, maar ook problemen met de galblaas, de alvleesklier, longen en nieren. Het verlicht ook obstipatie en spierpijn. Technische noot: de ogen, oren en longen kunnen alleen via de rechtervoet benaderd worden….

Enig wetenschappelijk bewijs voor een positief effect is nooit gegeven.
Om met Gerard Feller te spreken: “Ik ben niet eerder op zo’n warrige behandelwijze gestuit, die nauwelijks stoelt op enig theoretisch verklaringsmodel.”

 

Literatuur:

Gerard Feller (januari 1998) geeft op de website van de Stichting Promise een uitstekend overzicht.

Dirk Koppenaal, Voetreflexologie: Een tenenkrommende wetenschap. Skepter 20.1, zomer 2007.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Paul van Wensen

Dr. Paul van Wensen is praktiserend neuroloog. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek verricht en is gepromoveerd. Hij was gedurende 6 jaar redacteur van het Neurologen Vademecum

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 28 april 2011

Toen ik recent iets over kleurenpunctuur las, dacht ik eerst aan een verlate 1 aprilgrap.

page - 27 september 2009

Een arrogante bioresonantietherapeute maakt een schizofreniepatiënt wijs dat die niet schizofreen is.

behandelwijzen - 05 februari 2006

Menopauzale klachten zoals opvliegers en emotioneel onwelbevinden komen voor bij het merendeel van de vrouwen in de menopause, maar ook bij mensen die hormonen gebruiken. Oestrogeen kan deze klachten verminderen maar kan niet altijd worden voorgeschreven. Daarom zoekt een aanzienlijk deel van de patiënten (76%) heil in alternatieve geneeswijzen. Naast reflexologie en magneettherapie zijn homeopathie […]