UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 08 januari 2012

Schuitemaker verdrinkt in supplementenliteratuur

Er zijn wereldwijd tientallen onderzoeken gedaan naar het slikken van voedingssupplementen gedaan, er zijn tig-tal wetenschappelijke artikelen over geschreven en de conclusie is gelijkluidend: mensen die gevarieerd eten, hebben geen voedingssupplementen nodig.

Schuitemaker verdrinkt in supplementenliteratuur
Op enkele uitzonderingsgroepen na zoals veganisten (zouden vitamine B12 en D en ijzer moeten slikken) en vrouwen die zwanger willen worden (advies foliumzuur slikken).
 
In het eten zitten voldoende vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen. Orhomoleculair-gelovige Gert Schuitemaker heeft het desondanks niet begrepen. Hij schreef er weer een dik boek over, met 384 pagina’s. ‘Fit met voedingssupplementen’, heet het. ‘Neem uw gezondheid in eigen hand’, luidt het advies op de kaft van het boek van apotheker Schuitemaker en zijn schrijversvriend Toine de Graaf. De Graaf afficheert zich sinds 1989 als medisch journalist. Zijn naam staat op de boekcover onder die van Schuitemaker, in een twee maal zo klein lettertype. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) kent beide auteurs onder meer van een klacht die De Graaf in 2003 bij de Raad voor de Journalistiek indiende tegen de voorzitter van de VtdK. De klacht werd ongegrond verklaard.
 
Een paar zinnen uit het nieuwe orthomoleculaire boek: ‘Wie gezond eet heeft geen extra vitaminen en mineralen nodig, zeggen het Voedingscentrum en artsen. Fout. De normen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op drijfzand. Een dagelijkse aanvulling op de voeding is absoluut nodig, voor elke Nederlander’.
 
De auteurs vinden dat Voedingscentrum en artsen de Nederlander tekort doen door vast te houden aan hun dogma’s. ‘Het Voedingscentrum houdt de deur dicht voor voedingssupplementen en wakkert koudwatervrees aan. Subklinische tekorten zijn wijdverbreid. We hebben al decennialang een heel vreemde gezondheidszorg. We krijgen geen hart- en vaatproblemen door gebrek aan medicijnen maar door een tekort aan bijvoorbeeld omega-3 (visolie), magnesium en foliumzuur. Voedingssupplementen hebben dus niets alternatiefs, ze pakken juist de oorzaak aan. Het boek is de weerslag van jarenlange research en bevat vierhonderd literatuurverwijzingen’.
 
De introductie van het boek leverde de auteurs begin januari een stuk op in De Telegraaf, op de vrouwenpagina. Geen journalistiek stuk. De journalist van de vrouwenpagina van de Telegraaf nam het persbericht van Ortho Communications in Genderingen, een van de bedrijven van Schuitemaker, letterlijk en in zijn geheel over. De uitgeverij van de orthomoleculair-adept geeft tijdschriften en boeken uit zoals het ‘vakblad’ Orthomoleculair Magazine en het consumententijdschrift Fit met Voeding. Schuitemaker is hoofdredacteur van beide, De Graaf eindredacteur.
 
Het Voedingscentrum is niet onder de indruk van de orthomoleculaire verwijten. Schuitemaker wees drie jaar geleden ook al met zijn supplementenwijsvinger naar het centrum. ‘Schijf van Vijf schiet tekort’, liet hij in 2008 net voor de zomer weten in een open brief aan de Staten Generaal.
 
Na de Telegraafpublicatie begin januari van dit jaar heeft er – toeval of niet – enkele dagen op de homepage van het Voedingscentrum een zin gestaan over onnodige voedingsupplementen met een verwijzing naar de encyclopedische supplementeninformatie van het Voedingscentrum. De conclusie is keihard: ‘De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig. Er is geen reden om meer vitamines te slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’.
 
Deze zin pareert de adviezen van de supplementenindustrie om toch vooral veel hooggedoseerde en ook nog eens veel verschillende voedingssupplementen te slikken. Essentials, karakteriseert het bedrijf van Schuitemaker The Ortho Company BV deze voedingssupplementen. Het verkoopt die onder de merknaam Plantina. ‘Essentials’ zijn onder andere Plantina Multi, Plantina Vitamine C en D en Trimare Visolie.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen