Ruizendaal recidiveert

Dvd <i>Opgelicht?!</i> nog steeds te koop
Paranormaal orthomoleculair genezeres heeft in zekere zin haar oude stiel weer opgepakt. Op deze website is informatie over haar verleden als genezeres weer beschikbaar.
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 27 apr 2009 | Laatste Wijziging: 16 feb 2016

Tijdens het bijwerken van de documentatie over het blad van de Vereniging op onze website stuitte ik op het probleem Ruizendaal. De VtdK publiceerde in 2000 een kritisch artikel over Clara Ruizendaal en haar boek Eigen-wijsheid en in 2002 verscheen er op onze website en in ons blad een kort verslagje over een uitzending van Opgelicht?! die aan haar en haar instituut was gewijd.

In 2007 wendde Clara Ruizendaal zich bij monde van een advocaat tot de VtdK, met het verzoek om het websiteartikel te verwijderen. Zij zou haar beroepsuitoefening als orthomoleculair genezer hebben gestaakt en zich gaan richten op het verzorgen van trainingen in het bedrijfsleven. Potentiële opdrachtgevers zouden worden afgeschrikt door de prominente aanwezigheid van de VtdK-informatie over Clara Ruizendaal op internet. Bovendien zou, aldus de advocaat, de informatie onjuist zijn.

Opgelicht?! laat informatie over de uitgezonden programma’s standaard maar een jaar staan, dus daar zal Clara Ruizendaal geen last van gehad hebben. Omdat Ruizendaal kennelijk haar leven gebeterd had, heeft de VtdK de desbetreffende pagina verwijderd en zelfs gezorgd dat deze ook verdween uit bijvoorbeeld de cache van Google.

Toen zich echter het probleem aandiende om die informatie ook verborgen te houden voor het speurend oog van Google toen oude jaargangen van ons blad op de site gezet werden, ontdekte ik dat Clara Ruizendaal in zekere zin nog actief was als genezer.


'Haar expertise kent geen grenzen'

Op haar website http://clararuizendaal.com (vervallen link, nov. 2010) biedt zij een workshop 'Leer jezelf transformeren en gebruik al je krachten'. Dit is geen bedrijfstraining, maar een tweedaagse cursus voor privépersonen die er aardigheid in hebben om tegen betaling van 550 euro twee dagen lang tot tien uur 's avonds Clara Ruizendaal aan te horen. Ze moeten zelf pen en papier en opnameapparatuur meebrengen als ze na afloop nog willen weten waar het over ging.

Verder geeft ze ook 1-op-1 cursussen 'en door haar grote ervaring zijn ze niet echt goedkoop, temeer ook omdat de gezondheid geoptimaliseerd wordt.' Ruizendaal is dus nog steeds met gezondheid bezig, en hoe! Net als vroeger is Ruizendaal ervan overtuigd dat wie gebruik maakt van haar diensten flink in de buidel moet tasten. De onbevangen websurfer die zich afvraagt of mevrouw er wat van kan, vindt bij 'Biografie': 'Zij was een pionier in het behandelen van huilbabies, kinderen met adhd, nieuwetijdskinderen, huidziekten, maar ook mensen met obesitas, diabetes, darmziekten en chronische - en immuniteitsziekten. Haar vooruitstrevendheid hierin heeft veel mensen een doorbraak in hun gezondheid op fysiek en psychisch niveau gegeven, maar voor de wereld was ze op dat moment ver haar tijd vooruit.' En: 'Voor een huilbaby, een kindje met ernstige eczeem of iemand met een darmziekte zijn wérkelijke oplossingen aan te dragen.'

Clara Ruizendaal vindt zichzelf heel bijzonder volgens de sectie 'Expertise': 'Zij gebruikt hiervoor [i.e. de psychische oorzaak van een ziekte of probleem ontdekken] haar orthomoleculaire deskundigheid en al haar andere alternatieve kennis. ... Haar expertise kent geen grenzen, het scala aan ziektes en/of psychische problemen die zij in al die jaren behandeld heeft is groot, maar voert te ver om ze nu hier allemaal te noemen.' Het scala voert te ver, jawel.

Het is niet duidelijk wat Clara Ruizendaal nog meer doet dan personen de oren van het hoofd praten. Maar de cliënt moet wel beseffen wie er de leiding heeft, blijkens de toon van het volgende: 'Daarnaast zal hij ook bereid moeten zijn om een gezondheidsdieet te volgen en indien nodig aanvullende suppleties van alleen natuurlijke voedingstoffen in te nemen. Alleen deze aanpak geeft een blijvende verandering in je gezondheid ....'

Over mogelijkheden voor bedrijfstrainingen is er weinig op de site te vinden. Clara Ruizendaal heeft haar vleugels breder uitgeslagen. Ze schrijft: 'Op verzoek van oud cliënten, vrienden en haar omgeving heeft ze zichzelf ook de ruimte gegeven om als holistisch coach en gezondheidsadviseur er weer voor iedereen te zijn.'

Dat stond de VtdK niet voor ogen toen ze Ruizendaal grondig van haar site verwijderde. Ze staat zich voor op al haar orthomoleculaire expertise, en het onzinnige boek dat ze schreef en dat in ons blad besproken werd, is nog volop in de handel en ook ruimschoots tweedehands verkrijgbaar. Ze is als gezondheidsadviseur in de weer met het voorschrijven van supplementen.

De artikelen over Ruizendaal zijn dus vanaf heden weer beschikbaar op onze website (zie hiernaast), ook de bespreking van de uitzending van Opgelicht?! De dvd of video van de uitzending is nog steeds te verkrijgen, en zolang als de verkoop daarvan legaal is, lijkt het ons legaal om de inhoud daarvan kort aan te geven. Als concessie zetten we er nog bij wat de visie van Ruizendaal is (zoals ons door de advocaat medegedeeld).

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook