UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 09 januari 2006

Opnieuw geen werkzaamheid van Echinacea

Er waren recentelijk al twee goede, grondige studies over de effectiviteit van Echinacea purpurea bij het genezen van verkoudheden gepubliceerd (1-3)

Er bestaat ook een grondig onderzoek geleid door de Echinacea purpurea-gelovige Dr. Calabrese over het voorkómen van verkoudheden door het innemen van een middel gebaseerd op deze plant. De eerste twee gaven geen verschil tussen Echinacea purpurea en een placebo (foppil), bij de derde proef werden de Echinacea-gebruikers waarachtig vaker verkouden dan de mensen die de foppil slikten. De fabrikant van het betreffende middel heeft tot nu toe de publicatie van deze laatste resultaten weten tegen te houden.

Weliswaar wordt E. purpurea het meest gebruikt, maar dat is eigenlijk strijdig met het geloof in natuurlijke geneesmiddelen. E. purpurea is een gekweekte soort die u als Rudbeckia bij de bloemist koopt. De wortel van de originele wilde E. angustifolia die de Indianen uitwendig gebruikten voor het ontsmetten van slecht genezende wonden, zou eigenlijk je ware moeten zijn. Een internationale ploeg, afkomstig uit Oostenrijk en de VS heeft nu een uitgebreide test gedaan met deze plant (4).

Drie verschillende bereidingen werden getest op hun werkzaamheid bij zowel het voorkómen als het genezen van verkoudheden. Rhinovirus type 39 (een verkoudheidsvirus) werd gebruikt om de proefpersonen te besmetten. De vergelijking met een placebo, de blindering en de randomisering waren voorbeeldig. De publicatie van het onderzoek in een toptijdschrift als The New England Journal of Medicine (NEJM) is een garantie voor de deugdelijkheid van de studie. Het resultaat was duidelijk:er was geen verschil aantoonbaar tussen Echinacea angustifolia en het fopmiddel.

Het NEJM liet er een redactionele toelichting op volgen door Prof. W. Sampson (5). Die wees er op dat er nooit een reden is geweest om enige werkzaamheid van Echinacea’s bij verkoudheid te verwachten. Het gaat om een toepassing van de plant die destijds op een of andere manier in Europa is opgedoken. Hij concludeert terecht dat de verantwoordelijkheid voor het bewijs van werkzaamheid bij de fabrikanten ligt, die er immers uitstekend aan verdienen.

Zie ook: zie ook dit bericht uit 2004 en dit bericht uit 2003


Literatuur

1. Barrett BP et al.: Treatment of the common cold with unrefined Echinacea. Ann Intern Med 2002:137;939-946

2. Barrett BP. Medicinal properties of Echinacea:A critical review. Phytomedicine 2003;10:66-86

3. Taylor JA et al. Efficacy and safety of echinacea in treating upper respiratory tract infections in children: a randomized controlled trial. JAMA 2003;290:2824-2830.

4. Turner RB et al. An evaluation of Echinacea angustifolia in experimental rhinovirus infections. N Engl J Med 2005;353:341-348

5. Sampson W. Studying herbal remedies. N Engl J Med 2005;353:337-339

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 11 november 2010

In het kader van de huidige bezuinigingsoperaties gaat het roer bij VWS kennelijk radicaal om. VWS grijpt nu hoopvol naar klassieke huismiddeltjes.

artikelen - 17 oktober 2010

Martijn Katan betoogt in NRC Handelsblad dat ook wetenschappers zich wel eens mogen vergissen.

behandelwijzen - 05 mei 2010

Kruiden zijn altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de werking en meer speciaal de bijwerkingen onvoorspelbaar zijn. Van ruim veertig veelgebruikte kruiden is in kaart gebracht welke schadelijke effecten ze op hart, vaatstelsel en bloed hebben.