Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 27 juli 2005

Ayurvedische atropine

Italiaans autoriteiten berichten over gevallen van atropineachtige vergiftiging als gevolg van het innemen van ayurvedische middelen die volgens het etiket Coleus forskhlii zouden bevatten.

De Italianen vermoeden dat er een plant van de familie der nachtschaden in terecht is gekomen. Een belangrijke bron van atropine is de plant met de romantische naam Atropa belladonna die echter in het Engels heel toepasselijk ‘Deadley nightshade’ wordt genoemd. Nuchtere Nederlanders noemen het de ‘wolfskers’.

Of de vervuiling al bij de teelt heeft plaats gevonden of dat slechts een kleinere hoeveelheid onderweg vervuild is geraakt is onzeker. Spullen die vanuit India in Italië terecht zijn gekomen kunnen gemakkelijk ook Nederland bereikt hebben.
De gemelde vergiftigingsverschijnselen waren: onrust, verwardheid, hallucinaties, hartkloppingen, tremor, spierzwakte, pupilverwijding en slecht zien. Volgens de Britse MHRA werden deze verschijnselen waargenomen bij de volgende producten:

Product – Coleus Forskohlii 20 %
Manufacturer/Exporter – Indoworld Prating Coorporation (India), Galerno SRL, Alchem International (India), EPO SRL

Product – Coleus Forskohlii 20 %
Manufacturer/Exporter – EPO SRL, Galeno SRL

Zie ook de mededeling van de MHRA zelf.

Nog weer een reden om ayurvedische middelen te vermijden.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.

tijdschrift - 13 mei 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 1: * Van de bestuurstafel, pag. 1* ‘Innovatief’ magneetapparaat Artrose Centrum werkt niet, pag. 2 * Nationale Gezondheidsbeurs 2020, pag. 7 * Ad hominem, pag. 10* Natuurlijke congressen voor tandartsen, pag. 15 * Drie hoogleraren als vlag op een modderschuit: een follow-up, pag. 17 * […]