Arthelan (haaienkraakbeenpoeder) en de Reclame Code Commissie

Van verreweg de meeste adverteerders van kwakzalversmiddelen, alias "voedingssupplementen" is het heel moeilijk na te gaan wie de boel gewoon voor de gek houden en wie zelf geloven in de spullen die ze verkopen. Maar in de goede trouw van de verkopers van haaienkraakbeenpoeder (Arthelan) valt toch moeilijk te geloven.
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 9 jan 2004 | Laatste Wijziging: 16 feb 2016


Over de advertenties van Arthelan zijn er keer op keer klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC). In de advertenties werd o.a. beweerd dat haaienkraakbeenpoeder goed is voor soepele spieren en gewrichten. Bij de RCC hoeft men de werking van deze gezondheidsproducten alleen maar "aannemelijk" te maken; een deugdelijk wetenschappelijk bewijs is niet echt nodig.
Niettemin slaagden de verkopers van Arthelan zelfs daar niet in. Maar dat niet alleen, ze gingen gewoon door met adverteren nadat de RCC hun had bericht dat de advertentie misleidend was. Na een aantal herhalingen, geeft de RCC dan een persbericht uit. De verkopers van Arthelan hebben het klaar gespeeld om binnen iets meer dan een jaar, driemaal een persbericht aan hun broek te krijgen, namelijk op 1 juli 2002, op 12 maart 2003 en op 10 juli 2003. Verwacht mag worden dat de lijst van persberichten op www.reclamecodecommissie.nl voor 2003 compleet is. In dat geval is er geen enkele advertentie voor andere producten of diensten die dit trieste record gaat breken.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook