UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 20 maart 2012

Producent Boiron van homeopathische griepkorrels koopt niet-werkzaamheid af

Boiron, een grote Franse producent van homeopathische middelen, heeft in de VS een schikking getroffen van twaalf miljoen dollar, in de hoop zes lopende civielrechtelijke procedures een halt toe te roepen.

Producent Boiron van homeopathische griepkorrels koopt niet-werkzaamheid af

De procedures zijn aangespannen door particulieren die stellen dat het bedrijf voor de werking van zijn homeopathische producten geen wetenschappelijke onderbouwing kan overleggen. De zaken in de rechtszaal zijn aangespannen onder andere voor het antigriepmiddel met de onuitsprekelijke naam Oscillococcinum, een middel dat ook in Nederland te koop is. Ook waren er Amerikaanse klanten die werkingsproblemen hadden met de middelen Arnicare (pijnstillende smeer) en Coldcalm (verkoudheidsremmer) van de Franse producent. Advocaten van klagers betoogden in rechtszalen dat de homeopathische middelen na extreme homeopathische verdunning geen werkzame stof meer bevatten en dat ze dus niet beter kunnen werken dan een placebo (nepmiddel).

Boiron trekt in de VS vijf miljoen dollar uit voor klagende gebruikers. Het bedrijf heeft verder beloofd zeven miljoen dollar te zullen besteden aan nieuwe verpakkingen en bijsluiters om uit te leggen dat hun producten superverdund worden. Ook zullen ze met informatie komen over hun homeopathische geloof. De nieuwe bijsluiters komen tegemoet aan kritische instanties als het Center for Inquiry (PDF) en het daaraan gelieerde Committee for Skeptical Inquiry. Die hebben vorig jaar zomer de Amerikaanse overheidsinstantie FDA (Food and Drug Administration) verzocht maatregelen te nemen. Beide instanties hadden het toen niet alleen gemunt op Boiron maar ook op andere producenten van homeopathische producten.

Het homeopathische middel Oscillococcinum van Boiron zou griepsymptomen zoals koorts en spierpijn verlichten en het herstel versnellen dankzij het aanwezige extract van hart en lever van de muskuseend. Het bedrijf wil niet veel kwijt over de exacte bereidingswijze van het 200 C product, dat wordt gemaakt conform de verdunningsregels van homeopathie-uitvinder Samuel Hahnemann, zo ontdekte de Belgische krant De Morgen. Het extract wordt sterk verdund met farmaceutische alcohol. ‘Na elke verdunning gebeurt een schudding waardoor het extract een afdruk nalaat’, schrijft de krant op gezag van Boiron. De redactie vroeg de bekende Belgische viroloog en griepexpert Marc van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven om commentaar: ‘Dit is pure waanzin, van begin tot einde. Het is het werk van charlatans. Een 200 C-verdunning komt hierop neer: je neemt een kwart milliliter leverextract, je giet die druppel in een Olympisch zwembad. Van dit mengsel neem je opnieuw een kwart milliliter, je giet die druppel in een volgend Olympisch bad. Dit herhaal je veertig keer. Veertig Olympische zwembaden. Het middel is dus gigantisch verdund. Je kunt even goed beweren: water kan griep genezen’, vindt Van Ranst.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 mei 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI klaagt homeopathieproducent Boiron aan / Belgische vrouw aangerand in hotel tijdens acupunctuurbehandeling.

artikelen - 22 januari 2019

De website Griepalert.nl van Remmelt van Tol promoot het homeopathische griepmiddel Oscillococcinum dat zijn vader Maurits importeert.

artikelen - 21 november 2016

De producent van Oscillococcinum probeert iedereen weer aan de antigrieppillen te helpen. Het middel werkt alleen niet.