UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 05 november 2011

Niet-werkende griepkorrels bestormen weer de reclame

Elk jaar als iedereen snotterig wordt, meldt het homeopathische anti-griepmiddel met de onuitsprekelijke naam Oscillococcinum zich in advertenties op televisie.

Niet-werkende griepkorrels bestormen weer de reclame

Ook dit jaar. ‘Ligt er griep op de loer, neem direct Oscillococcinum. Oscillococcinum is er voor het hele gezin. Doe griep de das om, al bij de eerste symptomen’, toetert de tv-spot van voedingssupplementendistributeur Kernpharma in Veghel. In de tv-spot zijn ingekleurde tekeningen te zien van een gezinnetje: een man met das om, een behulpzame vrouw en een kind.

Oscillococcinum van het van origine Franse bedrijf Boiron in Lyon, met inmiddels tientallen vestigingen over de hele wereld, is gemaakt van gemalen eendenlever en eendenhart. Het gemalen spul, de werkzame stof zoals het bedrijf dat aanduidt, is daarna volgens homeopathische principes oneindig verdund met een factor 100 tot de macht tweehonderd. Het uiteindelijke eendenresultaat bedraagt zo nul komma nul met nog eens 399 nullen daarachter. Dat is vervolgens in droge korreltjes suiker (een mengsel van sucrose en lactose) gestopt om gemakkelijk in te kunnen nemen. Miljoenen mensen in zestig landen gebruiken het middel preventief. In Frankrijk, is de overlevering, bevelen apothekers het als eerste middel aan bij griep.

Of het werkt? In het medische databestand PubMed zijn acht artikelen terug te vinden over het eendenleverproduct: waarvan vier ‘geüpdate’ (dezelfde) versies uit de Cochrane Review, inclusief een ingetrokken versie

De opstellers van de Cochranestudie, twee onderzoekers van de Integrative Medicine Service van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, concluderen dat er geen aanleiding is het middel aan te bevelen als eerste-lijnsmiddel bij griep of bij griepachtige verschijnselen. Er zijn geen bewijzen dat het homeopathische middel preventief werkt, vatten ze de literatuur samen. Ook de vier andere artikelen komen niet met aanwijzingen dat het middel zou werken. Zie ook een eerder artikel op onze website. 

Vorig jaar stuurde de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, het FDA, een waarschuwingsbrief aan de Amerikaanse vestiging van Boiron. De reclameaanbeveling het middel te gebruiken als snel hulpje bij griepverschijnselen mocht niet meer worden gebruikt. In San Diego (Californië) heeft een ex-slikker van Oscillo (daar de productnaam) tegen Boiron een rechtszaak aangespannen. ‘De verdunning van het product is zo extreem dat de kans een molecuul van de werkzame stof aan te treffen in één korreltje gelijk is aan het winnen van de Powerball-lotterij, elke week een jaar lang’, illustreert de aanklager het homeopathische karakter van het middel. De producent moet haar gezondheidsclaims intrekken, vindt de aanklager die ook een schadevergoeding eist omdat het suikermiddel niet alleen geen werkzame stof kan bevatten maar ook omdat het middel niet heeft gewerkt.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?