UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 09 januari 2009

Babyflux gesaneerd

De firma VSM verkoopt homeopathische middelen, maar is gestopt met het product Babyflux. De moeders willen de VSM-praatjes niet voldoende geloven.

Babyflux gesaneerd
De firma VSM verkoopt veel middelen waar feitelijk niets in zit. Een soort druppels om te geven aan baby’s met darmkrampjes heet Cinababy. Het bevat per druppel onder meer enkele nanogrammen Artemisia maritima L., door homeopaten vaak aangeduid als Cina maritima (wormzaad). Het is goedgekeurd als homeopathisch middel, dus kennelijk heeft VSM tot genoegen van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) aangetoond dat zo weinig Artemisia maritima volstrekt niets doet.

Zou VSM zelf geloven dat het werkt? Misschien wel en misschien niet. Maar tot maart 2008 verkochten ze ook nog een ander soort druppeltjes voor jonge baby’s, namelijk Babyflux. Dat zou helpen tegen de ‘ziekte’ van af en toe wat melk opgeven na de voeding. Voordat de informatie hierover geheel van internet verdwenen is, hier is de samenstelling:

Water, glycerol, zoetstof (xylitol), alcohol, Aethusa cynapium extract D6, Antimonium crudum D12, Bismuthum metallicum D12, Calcarea phosphorica D12, Silicea D12. Alcohol 3,1 % vol.

Die D12 achter die moeilijke woorden betekent dat het gaat om verdunningen van 1 druppel op 20 olympische zwembaden. Of zo dun verdeeld bismut in waterige oplossing nog wel metallisch is, mag betwijfeld worden. Homeopaten zullen beweren dat het ontzettend belangrijk is dat men tussen het verdunnen door met de flesjes met spul klopt op elastische objecten, zoals in leer gebonden boeken. Die D6 betekent een verdunning van 1 druppel gepureerde hondspeterselie op 50 liter. Silicea is een duur woord voor zand. Het middel bestond dus gewoon uit water met wat glycerol en zoetstof. Bewijs dat het werkte was er niet.

VSM informeerde zijn professionele afnemers dat het zou stoppen met het product, en wel als volgt:

‘Soms vallen de verkoopresultaten van een product tegen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig vraag naar is. Deze middelen verdwijnen dan uit het VSM assortiment om plaats te maken voor nieuwe succesvolle introducties. Onlangs is het product Babyflux druppels “gesaneerd”. Het product was geïndiceerd voor kindjes die regelmatig mondjes melk teruggeven na de voeding. Helaas vallen de afzetcijfers erg tegen en heeft VSM besloten om niet langer te investeren in dit product.’

Het is duidelijk: VSM besluit tot introductie of sanering van hun middelen niet op grond van werkzaamheid, maar zuiver op basis van hoeveel mensen hun praatjes geloven. In dit geval bestonden die praatjes uit twee delen: de suggestie dat melk opgeven een ziekte is waar iets aan gedaan moet worden, en de suggestie dat hun waterdruppeltjes enig effect hebben. Het is natuurlijk zorgelijk dat producenten van reguliere farmaceutische middelen meer geld besteden aan reclame dan aan onderzoek, maar die doen tenminste nog onderzoek. Bij de homeopathie koopt u voor vrijwel 100 procent reclamepraat.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 01 november 2012

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft eind oktober zes websites die homeopathische producten verkopen een waarschuwingsbrief gestuurd omdat ze de wet overtreden. De IGZ honoreert daarmee het verzoek van kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys.

behandelwijzen - 01 september 2012

Kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys is hard ten strijde getrokken tegen homeopathische bedrijven die in hun reclame-uitingen blijven verwijzen naar een gezondheidsindicatie.

behandelwijzen - 06 juni 2012

De Europese controleur van gezondheidsclaim EFSA (European Food Safety Authority) vindt dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het voedingssupplement glucosamine ‘bijdraagt aan het onderhoud van normaal kraakbeen’.