UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Michiel Hengeveld | Geplaatst: 06 juni 2013

Alle psychokwakzalverij uit het basispakket

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) is op verzoek van de minister van VWS druk doende om te omschrijven welke vormen van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in de toekomst nog vergoed zullen worden.

Alle psychokwakzalverij uit het basispakket

Dit omdat de kosten voor de GGZ de laatste jaren fors zijn gestegen, volgens sommigen nog meer dan die voor de algemene gezondheidszorg. In een recent rapport komt het CVZ met een zwarte lijst van niet-reguliere behandelingen die niet meer vergoed zouden moeten worden.

Het CVZ probeert in een recent conceptrapport vast te stellen wat beschouwd kan worden als Geneeskundige GGZ (PDF). Uitgangspunt is daarbij dat alleen behandeling van psychiatrische stoornissen in de basisverzekering hoort, niet de behandeling van psychische problemen. En dat interventies van psychiatrische stoornissen die niet voldoen aan de stand der wetenschap uitgesloten worden van verzekerde zorg.

Het CVZ heeft bij dit laatste rapport over de GGZ een bijlage toegevoegd, getiteld “Dynamisch overzicht van psychologische interventies binnen de GGZ die niet voldoen aan de stand der wetenschap en praktijk”. Op deze lijst staan exotische behandelwijzen waar de meeste mensen nooit gehoord van zullen hebben, zoals de Tomatis therapie, QEEG (Qantitatieve Elektro EncefaloGrafie), Mentaal-Emotieve Training, en Mind Tuning.

Maar ook wordt bekendere en waarschijnlijk vaker toegepaste psychokwakzalverij genoemd als Rebirthing, Regressietherapie, Klankschaaltherapie en Reiki. Het belangrijkste nieuws is echter dat ook behandelingen worden vermeld die in de mode zijn bij veel reguliere behandelaars, zoals neurofeedback, gestalttherapie, mindfullness, neuro-linguistisch programmeren (NLP) en existentiële therapie. Het CVZ stelt voor deze behandelingen in de ban te doen. 

Als dit voorstel wordt uitgevoerd zou dat betekenen dat alleen nog reguliere behandelingen binnen de GGZ vergoed zullen worden in de basisverzekering. Daarmee komt dan een eind aan het verspillen van grote hoeveelheden premiegelden aan onzinnige en niet werkende behandelingen!

Michiel Hengeveld

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 mei 2022

De gemeente Groningen subsidieert alternatieve activiteiten als acupunctuur en Bachbloesemtherapie, vermoedelijk zonder dat zij dit weet.

page - 04 oktober 2019

Theoloog, columnist en presentator Jacobine Geel krijgt Meester Kackadorisprijs 2019.

tijdschrift - 15 juli 2019

Catherine de Jong bezocht het symposium Leefstijlgeneeskunde IV, stressmanagement, zingeving en spiritualiteit. Een verslag.