Door: Michiel Hengeveld | Geplaatst: 06 juni 2013

Alle psychokwakzalverij uit het basispakket

Dit omdat de kosten voor de GGZ de laatste jaren fors zijn gestegen, volgens sommigen nog meer dan die voor de algemene gezondheidszorg. In een recent rapport komt het CVZ met een zwarte lijst van niet-reguliere behandelingen die niet meer vergoed zouden moeten worden. Het CVZ probeert in een recent conceptrapport vast te stellen wat […]

Alle psychokwakzalverij uit het basispakket

Dit omdat de kosten voor de GGZ de laatste jaren fors zijn gestegen, volgens sommigen nog meer dan die voor de algemene gezondheidszorg. In een recent rapport komt het CVZ met een zwarte lijst van niet-reguliere behandelingen die niet meer vergoed zouden moeten worden.

Het CVZ probeert in een recent conceptrapport vast te stellen wat beschouwd kan worden als Geneeskundige GGZ (PDF). Uitgangspunt is daarbij dat alleen behandeling van psychiatrische stoornissen in de basisverzekering hoort, niet de behandeling van psychische problemen. En dat interventies van psychiatrische stoornissen die niet voldoen aan de stand der wetenschap uitgesloten worden van verzekerde zorg.

Het CVZ heeft bij dit laatste rapport over de GGZ een bijlage toegevoegd, getiteld “Dynamisch overzicht van psychologische interventies binnen de GGZ die niet voldoen aan de stand der wetenschap en praktijk”. Op deze lijst staan exotische behandelwijzen waar de meeste mensen nooit gehoord van zullen hebben, zoals de Tomatis therapie, QEEG (Qantitatieve Elektro EncefaloGrafie), Mentaal-Emotieve Training, en Mind Tuning.

Maar ook wordt bekendere en waarschijnlijk vaker toegepaste psychokwakzalverij genoemd als Rebirthing, Regressietherapie, Klankschaaltherapie en Reiki. Het belangrijkste nieuws is echter dat ook behandelingen worden vermeld die in de mode zijn bij veel reguliere behandelaars, zoals neurofeedback, gestalttherapie, mindfullness, neuro-linguistisch programmeren (NLP) en existentiële therapie. Het CVZ stelt voor deze behandelingen in de ban te doen. 

Als dit voorstel wordt uitgevoerd zou dat betekenen dat alleen nog reguliere behandelingen binnen de GGZ vergoed zullen worden in de basisverzekering. Daarmee komt dan een eind aan het verspillen van grote hoeveelheden premiegelden aan onzinnige en niet werkende behandelingen!

Michiel Hengeveld

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 mei 2022

De gemeente Groningen subsidieert alternatieve activiteiten als acupunctuur en Bachbloesemtherapie, vermoedelijk zonder dat zij dit weet.

page - 04 oktober 2019

De Meester Kackadorisprijs 2019 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) is dit jaar toegekend aan Jacobine Geel (1963), theoloog, columnist en NCRV-tv-presentator en sinds 2013 voorzitter van het bestuur van GGZ Nederland, de koepel van GGZ-instellingen in ons land. Geel is actief ChristenUnie-lid. Ze werd gekozen uit zeven genomineerden. De prijswinnaar werd zaterdag 5 […]

tijdschrift - 15 juli 2019

Op 13 april 2019 werd in het congreshotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg een symposium georganiseerd met als titel: Leefstijlgeneeskunde IV, stressmanagement, zingeving en spiritualiteit. Dit symposium is onderdeel van de Nascholing Integrative Medicine die georganiseerd wordt door de Academy for Integrative Medicine. De KNMG had het symposium vier accreditatiepunten toegekend. De introductiedag op 13 oktober […]