Ewout Kattouw ontpilt met Bachbloesem
De gemeente Groningen subsidieert alternatieve activiteiten als acupunctuur en Bachbloesemtherapie, vermoedelijk zonder dat zij dit weet.
Foto: Het logo van ZaVie
‘Laatste kans! Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor onze voorlichtingsavond Ontpillen, morgenavond (11 mei) in ’t Vinkhuys in Groningen’, schrijft de Groningse Stichting Zorg en Aandacht voor Iedereen (ZaVie) op haar facebookpagina. De organisatie ZaVie zegt op te komen voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking, chronisch zieken, ouderen, senioren en hun naasten/mantelzorgers. De lezing is woensdag 11 mei gehouden door ervaringsdeskundige Ewout Kattouw; hij heeft ruim 20 jaar ervaring met pillen voor allerlei lichamelijke en psychisch gerelateerde aandoeningen. Met zijn basale boodschap als resultaat: ‘stop met pillenslikken’.
Kattouw, lezen we op zijn website, kreeg in de loop der jaren – naar eigen zeggen – 22 verschillende DSM-diagnoses.
Zijn lezing was een initiatief van Cheiron, een van de werkgroepen van de Groningse stichting ZaVie. De werkgroep richt zich op alternatieve en complementaire geneeskunde en behartigt de belangen van mensen die vanwege hun klachten gebruik (willen) maken van alternatieve en complementaire (aanvullende) geneeswijzen. De werkgroep organiseert workshops, lezingen en bijeenkomsten.
De organisatie ZaVie krijgt subsidie van de gemeente Groningen voor het aanprijzen van allerlei onbewezen, alternatieve zaken zoals acupunctuur, yoga en Bachbloesemtherapie! De werkgroep Cheiron geeft op zijn ZaVie-website aan dat er ‘niks mis is met het woordje alternatief, zeker niet als het voor geneeswijze staat.’ Wat natuurlijk onzin is.
Kwakzalvers gebruiken het woord alternatief graag, in plaats van niet-regulier of niet-bewezen. Alternatief betekent dan zoiets als: hetzelfde als regulier maar alleen een ander woord. Vreemd. De verwijzing naar geneeswijze klopt ook niet: de genoemde behandelingen genezen namelijk niets.
Volgens de aankondiging van de lezingavond zal ‘ervaringsdeskundige Ewout’ vertellen hoe hij zijn leven met medicijnen heeft ervaren, hoe en waarom hij gestopt is en hoe ‘alternatieven’ hem hebben geholpen. Dit met eigen ervaring van 20 jaar, gedeelde ervaringskennis (wat dat ook moge zijn) en ervaringsdeskundigheid uit literatuur. En dat alles met subsidie van de gemeente Groningen! Ons verzoek aan de stichting ZaVie om wat meer inlichtingen over de achtergrond van Ewout Kattouw bleef overigens onbeantwoord. Uit de summiere beschrijving op de ZaVie-website lijkt het te gaan om iemand die medicijnen door een psychiater kreeg voorgeschreven. Op zijn eigen website is meer over hem terug te vinden, over zijn psychiatrische verleden, bekeken door zijn eigen bril. Hij schreef een boek, onder de veelzeggende kop (met vraagteken): Wie is er nu eigenlijk gek?
Het is helemaal geen slecht idee om regelmatig te kijken met je arts of je met bepaalde medicijnen kunt stoppen. Het probleem bij sommige patiënten is dat therapietrouw vaak juist een deel van het probleem is. Heb je als arts veel moeite gedaan om je patiënt ervan te overtuigen volgens voorschrift medicatie in te nemen met de bedoeling iemand weer enigszins stabiel door het leven te laten gaan, dan komt een ‘ervaringsdeskundige’ de patiënt huiverig maken om medicatie in te nemen. Terugval in depressie, psychose en angststoornis is niet alleen voor de patiënt maar ook voor de omgeving een drama.
ZaVie doet vast goed werk maar met Cheiron hebben ze een paard van Troje binnengehaald. Cheiron was overigens in de Griekse mythologie een Centaur (man/paard) die zich had bekwaamd in kunst, muziek en geneeskunde en de werking van medicijnen. Hij zou zich in zijn graf omdraaien (als een manpaard dat al kan) als hij wist dat zijn naam werd misbruikt door acupunctuur- en bloesemtherapie-verkondigers.
Het bestuur van ZaVie bestaat, voor zover na te gaan, niet uit mensen met een medische en/of wetenschappelijke achtergrond. Dit kan de reden zijn dat ze de activiteiten van deze niet-reguliere werkgroep binnen hun organisatie toestaan.
De gemeente Groningen heeft mogelijk alleen naar ZaVie gekeken voor men besloot tot subsidie, zonder zich te bekommeren over een foute werkgroep. Steun voor mensen die uit de boot dreigen te vallen is mooi, steun met gemeenschapsgeld voor kwakzalvers niet.
Gerelateerde artikelen
Bio-basics: kwakzalverij-bijscholing voor tandartsen
artikelen - 17 januari 2024De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.
Lees meerSymposiumverslag: Fysiotherapie en de grens met wellness en niet-reguliere behandelwijzen
tijdschrift - 15 januari 2024Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.
Lees meerAntivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen
artikelen - 25 oktober 2023Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.
Lees meer