Vervuilde ginkgo uit de handel

Vervuiling van kruidenmiddelen mag dan voorkomen in China en in Australië, maar toch niet in Nederland? Geloof dat toch maar niet zo vlug.

Volgens een bericht in de Volkskrant van 3 juli 2003 heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) het voedingssupplement Vitelle Ginkgo uit de handel laten nemen omdat er vijf keer meer PAK’s in zaten dan veilig is. PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) zijn kankerverwekkende stoffen die vrij komen bij verbrandingsprocessen. Kankerverwekkende stoffen zijn wel het laatste wat de klant in “natuurproducten” verwacht, ondanks het feit dat een aantal planten o.m. de Aristolochia’s – populair in de Traditionele Chinese Geneeskunde – van zichzelf al zwaar kankerverwekkend zijn.

Dit bericht is zonder meer al verontrustend, maar nog verontrustender is dat het niet de Keuringsdienst van Waren was die dit ontdekte, maar de Consumentenbond die hier bij de VWA over klaagde. Overigens was het niet de eerste keer dat er PAK’s in een kruidenmiddel waren gevonden.

De Volkskrant vermeldde niet of de VWA, in navolging van de Australische TGA, ook andere producten van dezelfde fabrikant heeft gecontroleerd. Hoe veilig zijn de in Nederland verkochte kruidenmiddelen eigenlijk?

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij