UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Catherine de Jong | Geplaatst: 12 april 2020

Nationale Gezondheidsbeurs 2020: een vierdaags feest vol kwakzalverij

Een verslag van de Nationale Gezondheidsbeurs (NGB) die 6 tot en met 9 februari 2020 in de Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden.

Nationale Gezondheidsbeurs 2020: een vierdaags feest vol kwakzalverij

Foto: https://www.denationalegezondheidsbeurs.nl

Voor het vijfde jaar stonden leden van Skepsis en Vereniging tegen de Kwakzalverij gezamenlijk in een stand op de Nationale Gezondheidsbeurs (NGB) die 6 tot en met 9 februari 2020 in de Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden, om midden op deze beurs de stem van het gezonde verstand te vertegenwoordigen. Dagelijks werd de stand bemenst door vijf actieve leden van bovenstaande clubs waarbij er altijd minsten één arts aanwezig was.

Vernieuwde quiz

Voor dit jubileumjaar hadden we onze quiz, waarmee we de kennis van alternatieve behandelwijzen testen, opgefrist en de tien multiplechoicevragen nog scherper geformuleerd. Ruim 200 bezoekers hebben de quizvragen ingevuld zodat we weer mooi hebben kunnen registreren wat er aan misverstanden leeft omtrent het nut van alternatieve behandelwijzen. Er zijn ook dit jaar weer mensen die denken dat homeopathie een medische specialisatie is, dat kruidengeneeskunde en TCM zinvolle behandelwijzen zijn en dat chiropraxie of osteopathie nuttige behandelvormen zijn. Met de vele deelnemers die niet alle 10 vragen goed hadden zijn (soms zeer uitgebreide) gesprekken gevoerd. Iedereen verliet onze stand voorzien van nieuwe inzichten omtrent het nut van alternatieve behandelwijzen, een exemplaar van de Skepter en het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, en een stapeltje folders.

Nieuwe folders

We beschikten al over folders met informatie over straling, homeopathie, chiropraxie en homeopathie. Dit jaar hadden we een folder over aan het arsenaal toegevoegd. Deze laatste folder werd gretig uit de folderstandaard geplukt en voldeed kennelijk aan een bij het publiek bestaande behoefte. Misschien kwam dat doordat er ook een aantal orthomoleculaire behandelaren op de NGB aanwezig waren waaronder de onvermijdelijke Ralph Moorman met zijn hormoonbalanspraatjes.

Dit inspireert tot het nadenken over het maken van meer op de actualiteit aansluitende folders over diverse onderwerpen, en dan met name over de op de NGB gepresenteerde kwakzalverijen.

Oude bekenden en nieuwe kwakzalverij

Echt nieuwe vormen van kwakzalverij waren er niet. Veel van het gebodene was een variatie op een oud thema, een combinatie of een afsplitsing van bestaande behandelwijzen, of gewoon ouder wijn in een nieuw hip zakje.

Een oude bekende was bijvoorbeeld De Groene Zuster, een kwakzalfster die thermografieonderzoek van borsten promoot en over wie op onze website meer te lezen valt. Haar stand stond in het vrouwenkwartier waar ook Karin de Jong (Eerste hulp bij OVERGANG) en de Verpleegkundig Overgangsconsulente te vinden waren. De lezing over thermografie werd goed bezocht.

De vertegenwoordigers van de vereniging van NEI-therapeuten verwelkomden vele mensen in hun gezellige stand en zaten gemoedelijk met hun pendels en wichelroedes te diagnosticeren en te therapeuteren.

Pillen, poeiers, zalfje en gadgets

Een groot deel van de beurs was ingeruimd voor vitaminepushers van allerlei pluimage, gezond eten foodies. Versapers, bekend van de actie: laat uw kind niet vaccineren en win een sapcentrifuge’ was en ook, maar zijn zakenpartner mevrouw Eva van Zeeland heb ik niet gezien.
Naast sapcentrifuges waren de gebruikelijke van overdreven gezondheidsclaims voorziene gadgets te koop zoals matrassen, kussens, magneetsieraden, helende stenen, bij maanlicht gebreide biologische bedsokken, yogamatjes, enzovoort.

Opleiding tot alternatief behandelaar of coach

Het wemelde van de supercoaches die opzoek waren naar klanten die opgeleid willen worden tot coach. Voor zover ik kon overzien overtrof het aantal mensen die willen coachen het aantal mensen die gecoacht willen worden.

Daarnaast werd de EMMETT-opleiding gepromoot. Daar waar andere behandelaars twee handen inzetten om u te genezen doet de EMMETT-therapeut veel simpeler met de leuze: ‘Twee vingers – 1 (een, waar zitten die streepjes toch?) oplossing’ zacht – snel – effectief.

De Total Health Academy is een oude bekende. Je kunt er terecht voor opleiding in de voetreflexologie, Chinese lichaamsmassage, acupunctuur (basisvakopleiding 16 lesdagen) en kruidengeneeskunde. In acht dagen volgt u een mastertraining OncoReflex of wordt u holistisch beautymasseur. En wat te denken van een Summerschool Stervensbegeleiding of een workshop I Tjing?

Wie waren er niet dit jaar?

Helaas waren de leuke Russische dames, die gezondheidsreisje naar een oude zoutmijn in Rusland aanbieden, er niet dit jaar. Ook de bloedzuigertherapeutes heb ik erg gemist.
Ze zorgden bij de vorige edities van de NGB voor veel vertier en afschuw. En wat jammer dat de heren van Bemer met de magneetmatten ontbraken.

Volgend jaar weer?

Alle deelnemers van Skepsis en van de Vereniging tegen de Kwakzalverij waren zeer tevreden over hun deelname aan de werkzaamheden in de stand. Het mag dan misschien een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar we hebben toch een paar honderd mensen bereikt met onze boodschap. VtdK-lid Derk Kooi heeft een jongedame gered van een foute beroepskeuze. Zij overwoog om de opleiding tot chiropractor te gaan volgen, maar ziet daar waarschijnlijk vanaf na het verhelderende gesprek met Derk. En VtdK-lid Sem Cohen heeft ook meerdere zoekende zielen met beide voeten op de grond gezet betreffende hun kennis over alternatieve behandelwijzen.

In de vorige jaren kregen we nog wel eens wat boze gezichten en kribbige opmerkingen te verwerken van passanten. Dit jaar was de sfeer veel positiever en gemoedelijker. Over de reden kunnen we alleen maar gissen.

Vanaf deze plek wil ik alle deelnemers aan deze jaarlijkse actie graag bedanken voor hun inzet en ik hoop dat we elkaar volgend jaar weer zien in onze, door Richard Lei zo mooi ingerichte stand.

 

Catherine de Jong

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.