Door: Frits van Dam | Geplaatst: 06 november 2008

Black-out

Bij alle berichtgeving in de media over de uitspraak van het hof in de zaak Sickesz sprong het artikel in De Telegraaf van 6 juni van Meester Kackadorisprijswinnaar René Steenhorst er uit.

Black-out
Bij alle berichtgeving in de media over de uitspraak van het hof in de zaak Sickesz sprong het artikel in De Telegraaf van 6 juni van Meester Kackadorisprijswinnaar René Steenhorst er uit. Onder het kopje ‘Eindelijk gerechtigheid’ staan een paar opmerkelijke zaken. In de eerste plaats bevestigt Sickesz dat zij met de door haar ontwikkelde wervel- en standscorrecties schizofrenie en depressie kan behandelen. Daar zal het laatste woord nog niet over gesproken zijn. Maar opmerkelijker is wat De Telegraaf zegt over het verloop van de zitting bij het hof. Volgens De Telegraaf heeft Sickesz tijdens de zitting (!), met succes een bekkenscheefstand en een scoliose (zijwaartse kromming van de wervelkolom) gecorrigeerd. Het kan niet anders of het is dit verbluffende staaltje wervelmanipulatie dat de rechters uiteindelijk overtuigd heeft van de wetenschappelijkheid van de methode-Sickesz. Deze behandeling tijdens de zitting was mij echter totaal ontgaan. Dit is des te opmerkelijker omdat voor deze orthomanuele behandeling toch minstens een behandeltafel en een ontklede patiënt nodig zijn. Maar goed, de rechters hebben in deze zaak wel meer dingen gezien die er niet zijn, zoals het wetenschappelijk bewijs voor de methode-Sickesz. Aangezien ik me toch ongerust begon te maken of ik als gevolg van een scheefstand van mijn nekwervels was getroffen door een ernstige black-out, heb ik René Steenhorst opgebeld. Ik had hem ook al niet gezien tijdens de zitting, maar dat kan het gevolg zijn van diezelfde black-out. Gelukkig bevestigde hij mij dat hij inderdaad niet bij de rechtszitting was geweest. Ik vroeg hem hoe hij dan wist dat mevrouw Sickesz tijdens de rechtszitting een patiënt had behandeld. ‘Ja’, zei hij, ‘dat heeft mevrouw Sickesz me zelf verteld’.

Uit: Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 118.2, (juli 2007), p. 23

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 november 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven? / Hoofd van Indiaas hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is.

artikelen - 17 november 2022

Het Bravis ziekenhuis organiseert een informatieavond over endometriose en geeft daarbij ruimte aan kwakzalverij.

artikelen - 13 november 2022

De vereniging heeft op het Fraude Film Festival begin november de vertoning van een Duitse homeopathie-documentaire gesponsord en kreeg de tweede prijs van de Anti Fraude Award 2022. Een verslag.