UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 06 november 2008

Black-out

Bij alle berichtgeving in de media over de uitspraak van het hof in de zaak Sickesz sprong het artikel in De Telegraaf van 6 juni van Meester Kackadorisprijswinnaar René Steenhorst er uit.

Black-out
Bij alle berichtgeving in de media over de uitspraak van het hof in de zaak Sickesz sprong het artikel in De Telegraaf van 6 juni van Meester Kackadorisprijswinnaar René Steenhorst er uit. Onder het kopje ‘Eindelijk gerechtigheid’ staan een paar opmerkelijke zaken. In de eerste plaats bevestigt Sickesz dat zij met de door haar ontwikkelde wervel- en standscorrecties schizofrenie en depressie kan behandelen. Daar zal het laatste woord nog niet over gesproken zijn. Maar opmerkelijker is wat De Telegraaf zegt over het verloop van de zitting bij het hof. Volgens De Telegraaf heeft Sickesz tijdens de zitting (!), met succes een bekkenscheefstand en een scoliose (zijwaartse kromming van de wervelkolom) gecorrigeerd. Het kan niet anders of het is dit verbluffende staaltje wervelmanipulatie dat de rechters uiteindelijk overtuigd heeft van de wetenschappelijkheid van de methode-Sickesz. Deze behandeling tijdens de zitting was mij echter totaal ontgaan. Dit is des te opmerkelijker omdat voor deze orthomanuele behandeling toch minstens een behandeltafel en een ontklede patiënt nodig zijn. Maar goed, de rechters hebben in deze zaak wel meer dingen gezien die er niet zijn, zoals het wetenschappelijk bewijs voor de methode-Sickesz. Aangezien ik me toch ongerust begon te maken of ik als gevolg van een scheefstand van mijn nekwervels was getroffen door een ernstige black-out, heb ik René Steenhorst opgebeld. Ik had hem ook al niet gezien tijdens de zitting, maar dat kan het gevolg zijn van diezelfde black-out. Gelukkig bevestigde hij mij dat hij inderdaad niet bij de rechtszitting was geweest. Ik vroeg hem hoe hij dan wist dat mevrouw Sickesz tijdens de rechtszitting een patiënt had behandeld. ‘Ja’, zei hij, ‘dat heeft mevrouw Sickesz me zelf verteld’.

Uit: Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 118.2, (juli 2007), p. 23

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 09 juli 2024

Naar iemands foto kijken, om vervolgens die persoon van afstand een handje te helpen om door het leven te komen. Honderden - voornamelijk vrouwen - geloven hierin.

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.