Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 24 mei 2002

Het Staphorster Boertje

Actieblad mei 2002 jaargang 113, nr.3.

 
1. Bij ons woont iemand die iets kan
2. Nou, noem hem dan
1. ’t Is de beroemde Stegeman
2. Het zit eran
1. Hij weet voor iedere ziekte raad,
2. Wat malle praat
1. Maar als je de dokter niet meer baat
2. Dan is ’t te laat.
1. Wie veel geld heeft moet hem duur betalen
2. En wie het niet heeft houdt maar steeds zijn kwalen
1. Ja zijn recepten helpen altijd snel
2. Helpt ’t de patiënt niet, ons boertje helpt het wel.

Altijd genoeglijk het leven door
Daar heeft ons dorpje de naam wel voor,
Dansen en zingen, altijd plezier
Dat is in Staphorst de manier.

Naar aanleiding van de uitverkiezing van het Staphorster Boertje als een der Twintig Grootste Kwakzalvers van de 20ste Eeuw ontvingen wij van twee leden een reactie. De heer Brandenburg stuurde ons de fraaie foto en de heer Steen het versje, dat zijn vrouw nog uit haar hoofd kon reciteren.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 augustus 2017

Het Haagse tuchtcollege heeft Roger Crijns niet bestraft om kwakzalverij maar gewaarschuwd om het verkeerd opstellen van een factuur.

artikelen - 03 maart 2017

Middels een verborgen camera-actie heeft SBS-programma Undercover met hulp van de VtdK twee kwakzalvers betrapt.

artikelen - 26 februari 2009

Voorzitter Renckens schetst de omvang van alternatieve genezerij (50 euro per hoofd van de bevolking), looft minister Klink en bekritiseert de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Het interview verscheen in Sp!ts en wij nemen het over met toestemming.