UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 24 mei 2002

Het begrip kwakzalver in de hedendaagse publiciteit. Een bloemlezing.

Volgens sommige rechters bepaalt het algemene publiek wat er onder een kwakzalver dient te worden verstaan. Naar onze bescheiden mening kan dat beter aan het oordeel van de overgrote meerderheid van de medici worden overgelaten en aan hen, die van die beroepsgroep serieuze kwaliteit van handelen verwachten.

Zoals de Congregatie voor de Geloofsleer te Rome uitmaakt wie ‘ketter’ is en wie niet, zonder ruggespraak met wereldse juristen, zo maakt de ‘scientific community’ der geneeskunde uit wie echte geneeskunde biedt en wie kwakzalverij. De leek, die goed geholpen wil worden doet er verstandig aan zich daarop te oriënteren en wie de laatste tijd het nieuws op dit gebied volgt, moet met ons tot de conclusie komen dat na meer dan 25 jaar politiek correct gezemel en geteut over ‘alternatieve geneeskunde’ nu het begrip kwakzalverij dat e.e.a. beter samenvat weer helemaal retour is. Een korte bloemlezing.

* TV recensent Maarten Huygen over de NOVA uitzending met Millecams alternatieve genezers (NRC 5 sept. 2001): “Nova bezocht afgelopen zaterdag de kwakzalvers die haar hadden behandeld. (…) “Pure misleiding, crimineel, misdadig”, zie hij over de praatjes van de kwakzalvers.”
* Columnist/psychiater Rigo van Meer in het AD van 31 augustus 2001: “Sylvia en de kwakzalvers: Die zich door een stelletje kwakzalvers zo dodelijk heeft laten foppen. (…) Een schandalige gang van zaken. Niet omdat Sylvia het zo gewild heeft. Maar opdat een arts-kwakzalver niet heeft gezegd: sorry, ik kan niets voor je doen.”
* Johannes van Dam in Het Parool 15 sept. 2001 over zouttherapeut Kees Boegem: “De gevangenis voor dit soort kwakzalvers lijkt me niet zinnig; een verbod tot het uiten van meningen …”
* Bericht uit de PZC, NHD e.a. van 13 sept. 2001: “De IGZ zou actiever moeten inspelen op signalen uit de samenleving over praktijken van kwakzalvers. Zij moet zo nodig het OM waarschuwen (…) Minister Borst zei dit gisteren in de Tweede Kamer n.a.v. vragen over genezeres Jomanda. Ook zei Borst dat de overheid mensen beter kan voorlichten over de gevaren van een alternatieve behandeling.”
* Voorpagina De Telegraaf 15 sept 2001: “Wie stopt Sylvia’s kwakzalvers?”
* Weekend, 12 sept. 2001: Inleiding bij artikel over Millecam: “Velen in de gevestigde gezondheidszorg menen dan ook dat Sylvia’s zoektocht door kwakzalversland uiteindelijk geleid heeft tot haar laatste reis, met als bestemming een vroegtijdige dood.”
* De Telegraaf 8 sept. 2001: De familie van mevrouw A.P.Janssen-Oosterdijk verwijt homeopathisch arts C. Broekhuyse uit Haarzuilens “misleiding, kwakzalverij en geldklopperij.”
* Leeuwarder Courant 4 sept. 2001: “Het eerste gebod is dat iemands persoonlijke keuze moet worden gerespecteerd, maar is dat vol te houden als iemand elke normale behandeling afwijst en zich helemaal overgeeft aan alternatieven of zelfs kwakzalvers?”
* Columnist Max Pam in zijn NRC-column 14 sept. 2001: “De VVD is niet sociaal genoeg, alternatieve geneeskunde is kwakzalverij, het kapitalisme heeft uitwassen die bestreden dienen te worden, de staat Israel ….…”
* KWF-uitgave Overleven, winter 2001: “De eigen waarheid van de patient. Hoe is het mogelijk, wel naar naar een kwakzalver en niet naar een dokter te luisteren. En waarom hebben vrienden haar niet naar het ziekenhuis gesleurd?…”
* Jan W. Schnerr, columnist van Medisch Vandaag 10 okt. 2001: “Haar laatste weken bracht ze door in het huis van een arts-homeopaat-acupuncturist. Er zijn, ook nu nog, twee soorten kwakzalvers: die met een artsenbul en de echte kermisklanten. Aan de eerste soort heb ik de grootste hekel.”
* Hoofdinspecteur Kingma op TV (NOVA, 19 december 2001): “Het bestrijden van gevaarlijke alternatieve genezers als Jomanda is , al sinds 1865, een klassieke taak van de Inspectie. Wij zijn er juist voor om de officiële dokters en de kwakzalvers uit elkaar te houden.”
* Letselschade-advocaat G. Verkruisen op TV (De week van Willebrord, SBS 6, 10 dec. 2001): “Ik denk dat er een duidelijk signaal moet komen zowel naar kwakzalvende echte dokters als naar die andere…”
* De kop van een artikel in de Panorama van 16 januari 2002 luide: Wonderdokters of kwakzalvers? Daarna verder over Broekhuyse, Jomanda e tutti quanti…
* Minister Jorritsma over Jomanda en aanhangers, op TV (begin febr. 2002) in RTL5 Nieuws aan Tafel: “Het stuit me geweldig tegen de borst, wat Jomanda doet, als ik zie welke mensen naar Jomanda toe gaan, dan zijn dat toch heel vaak eenvoudige mensen”. “Een vergunningen systeem, dat moet je helemaal niet hebben, want als al die kwakzalvers een vergunning krijgen, denkt iedereen ook nog dat het werkt”.

De redactie van het Actieblad houdt zich aanbevolen voor meer inzendingen. Dan kunnen die gebundeld naar de redactie van de Dikke van Dale worden doorgezonden. Diens gezag zou immers ook in een volgende rechtszaak weer doorslaggevend kunnen worden. Iedereen mag het K-woord inmiddels uitspreken, maar wij kennelijk niet.

C.R.

Actieblad mei 2002 jaargang 113, nr.3.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 maart 2003

Het thema van de Boekenweek 2003 is dit jaar de dood. Schrijver van het boekenweekgeschenk, deze keer verschijnend in een oplage van 700.000, is Ronald Giphart. De titel van dit aan de dood gewijde boekje luidt Gala. Al eerder schreef Giphart op een aangrijpende manier over de dood. In zijn laatste roman Ik omhels je […]

tijdschrift - 24 mei 2002

Actieblad mei 2002 jaargang 113, nr.3.

behandelwijzen - 17 februari 2002

Met toestemming overgenomen van www.quackwatch.com Oorspronkelijke titel: More Ploys That Can Fool You Dit artikel werd herzien in juli 2000 en december 2009 Vertaling en bewerking: Dirk J.J. ter Haar. De promotors van de alternatieve geneeswijzen benaderen mensen op het emotionele vlak. Wat verkoopt is niet de kwaliteit van hun producten, maar het vermogen hun […]