UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 augustus 2007

Actieblad tegen de Kwakzalverij mei 2002

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 113.3

Actieblad tegen de Kwakzalverij mei 2002

Het begrip kwakzalver in de hedendaagse publiciteit
Een bloemlezing
C.N.M. Renckens
Volgens sommige rechters bepaalt het algemene publiek wat er onder een kwakzalver dient te worden verstaan. Naar onze bescheiden mening kan dat beter aan het oordeel van de overgrote meerderheid van de medici worden overgelaten en aan hen, die van die beroepsgroep serieuze kwaliteit van handelen verwachten.
(p.1-2)

De bus naar Lourdes rijdt tenminste op tijd
Frits van Dam
Hoe brengen we de kwaliteit van het alternatieve veld in beeld? Het OKAB-project (Ondersteuning Kwaliteitszorg Alternatieve Behandel/geneeswijzen), dat hier een voorzet voor moet geven, heeft eind 2000 haar eindrapport uitgebracht, ‘De Balans’.
(p.2-3)

Uren met Houtsmuller (XI en slot)
C.N.M. Renckens
Tijdens haar vergadering van 12 maart 2002 heeft het bestuur definitief besloten af te zien van een bodemprocedure tegen het betreurde arrest in kort geding door het Amsterdamse Gerechtshof.
(p.4-5)

Het Staphorster Boertje
Duet
C.N.M. Renckens
(p.4)

Evaluatieonderzoek wet BIG in volle gang
C.N.M. Renckens
De op 1 december 1997 in werking getreden wet BIG had als voornaamste oogmerk de geneeskunde (en de kwakzalverij) tot vrij beroep te maken en de alternatieve genezers juridisch meer ruimte te geven dan in de oude WUG beschikbaar was.
(p.4-6)

In memoriam Prof. Dr. E.J. Ariëns, Dr. Med., arts, Dr. Nat. Phil.-chem. 1918 – 2002
H. Timmerman
Op 3 maart 2002 overleed te Nijmegen de emeritus hoogleraar farmacologie en toxicologie E.J. Ariëns. Met Ariëns, die op één en dezelfde dag een doctorsgraad verwierf in de chemie als in de geneeskunde, ging een eminent geleerde heen, die tijdens zijn loopbaan groot internationaal gezag verwierf op het gebied van stereochemie van geneesmiddelen, drug design en receptoronderzoek.
NB: in het tijdschrift stond in de titel het geboortejaar fout; dat is hier verbeterd.
(p.6-8)

Dwaalwegen in de Amerikaanse gezondheidspolitiek
Rob Koene
In de Verenigde Staten is nogal wat opschudding ontstaan over het rapport van de White House Commission on Complementary and Alternative Medicine Policy (WHCCAMP).
(p.8-9)

Minister Borst niet gelukkig met subsidie aan Werkgroep Complementaire Verpleegkundige Zorg
Frits van Dam
Steeds meer verpleegkundigen laten zich bijscholen in complementaire behandelwijzen. De term ‘complementair’ is een nieuwe term voor iets dat vroeger gewoon ‘alternatief’ genoemd werd, niets meer en niets minder.
(p.9-10)

Kritisch leren denken
J. Mazure
Het moet mogelijk zijn de jeugd een kritische denkhouding bij te brengen. Dat is heel wat positiever dan alleen maar misstanden (kwakzalverij) bestrijden.
(p.10)

Correspondentie
C.N.M. Renckens
Minister Borst – diverse brieven over Bonati, maar niets van de Nederlandse Neurol. Vereniging – Bruno Gröning en de Universiteit van Maastricht
(p.11-12)

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

artikelen - 16 november 2015

Dr. Hans Houtsmuller (1924-2015) maakte propaganda voor een dieet voor kankerpatiënten, waarvan de werkzaamheid nooit is aangetoond.

artikelen - 26 maart 2015

Op 6 maart 2015 is de gepensioneerde internist Hans Houtsmuller (1924-2015) overleden, op de leeftijd van 90 jaar. Hij werd in Rotterdam opgeleid tot internist en promoveerde op een klinisch-chemisch onderwerp.