Maandblad 15 mei 1881, jaargang 1, nummer 5

Wat één Jaar voor Nieuws heeft opgeleverd
Het blad signaleert de 50 nieuwe middelen in 7 groepen die in het jaar na april 1880 in de advertentiekolommen van kranten verschenen.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 17 dec 2008 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

De laatste groep omvat: Kirchner's epilepsiemiddel – Niblett's middel – Grone's dronkenschapsmiddel. – Anti Obesitas – Gehoor-balsem van Hufeland – Wagener's oogwater – Middel tegen Suikerziekte – Geldersche balsem – Dermagène – Arabische balsem van Sourson – Breukzalf van Sturzenegger – v.d. Vaart's Exteroogenmiddel - Aambeijen pillen.

'Behoudens de enkelen die misschien vervallen zijn, boogt dus thans Nederland op 483 middeltjes tegen allerlei ziekten en kwalen, waarvan de aanbevelingen het publiek dagelijks onder den oogen komen. Daaronder zijn er 58 tegen borstkwalen, 41 tegen kiespijn, 38 tegen maagkwalen, 28 tegen rheumatiek enz. Voor elke ziekte of elk gebrek is er dus een ruime keus.'

Wat een idyllische tijd toch eigenlijk. Nog geen 500 kwakzalversmiddelen voor het hele land bij elkaar!   

 

In een volgend artikel wordt Sirop van Dr. Zed besproken. Het is een middel tegen 'borstaandoeningen': verkoudheid, hoest, tering, keelpijn, longontsteking, croup en kinkhoest. Een fles bevat 200 gram zeer licht gele stroperige drank en kost 1,25 gulden (net zoveel als een jaarabonnement op het Maandblad). Het bestaat uit suikerwater met een geurtje en ongeveer 50 milligram codeïne, volgens een onderzoek van het VtdK-lid F.M. Rasker, apotheker en directeur van het ziekenhuis te Deventer.

 

Lees ook