UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 17 december 2008

Maandblad 15 mei 1881, jaargang 1, nummer 5

Het blad signaleert de 50 nieuwe middelen in 7 groepen die in het jaar na april 1880 in de advertentiekolommen van kranten verschenen.

De laatste groep omvat: Kirchner’s epilepsiemiddel – Niblett’s middel – Grone’s dronkenschapsmiddel. – Anti Obesitas – Gehoor-balsem van Hufeland – Wagener’s oogwater – Middel tegen Suikerziekte – Geldersche balsem – Dermagène – Arabische balsem van Sourson – Breukzalf van Sturzenegger – v.d. Vaart’s Exteroogenmiddel – Aambeijen pillen.

‘Behoudens de enkelen die misschien vervallen zijn, boogt dus thans Nederland op 483 middeltjes tegen allerlei ziekten en kwalen, waarvan de aanbevelingen het publiek dagelijks onder den oogen komen. Daaronder zijn er 58 tegen borstkwalen, 41 tegen kiespijn, 38 tegen maagkwalen, 28 tegen rheumatiek enz. Voor elke ziekte of elk gebrek is er dus een ruime keus.’

Wat een idyllische tijd toch eigenlijk. Nog geen 500 kwakzalversmiddelen voor het hele land bij elkaar!   

 

In een volgend artikel wordt Sirop van Dr. Zed besproken. Het is een middel tegen ‘borstaandoeningen’: verkoudheid, hoest, tering, keelpijn, longontsteking, croup en kinkhoest. Een fles bevat 200 gram zeer licht gele stroperige drank en kost 1,25 gulden (net zoveel als een jaarabonnement op het Maandblad). Het bestaat uit suikerwater met een geurtje en ongeveer 50 milligram codeïne, volgens een onderzoek van het VtdK-lid F.M. Rasker, apotheker en directeur van het ziekenhuis te Deventer.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 03 december 2008

Een winkelier werd midden in den nacht plotseling zonder bekende oorzaak aangetast door een hevigen kramphoest met stikkingsnood. Het duurde eenigen tijd voor de dokter aanwezig was en voor de noodige geneesmiddelen waren gereed gemaakt.

artikelen - 24 juli 2008

Dragan David Dabic, het alter ego van Radovan Karadzic, bedreef de energetische geneeskunde. Hij had een eigen website, die wemelde van het internationale kwakzalversvocabularium. Zowel theorieën, als aandoeningen als behandelingen komen in het gebruikelijke mengsel van zin en onzin erop voor.

artikelen - 27 juni 2006

Onze vrienden van TROS Radar mochten zich kortgeleden verantwoorden bij de Raad voor de Journalistiek voor een undercover actie waarbij Chinese kruidendokters werden ontmaskerd. Is dat geoorloofd?   ‘Volgens het vaste oordeel van de Raad behoort een journalist degene over wie hij publiceert met ‘open vizier’ tegemoet te treden, dat wil zeggen zijn hoedanigheid aan […]