UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 06 januari 2009

Maandblad 15 juni 1881, jaargang 1, nummer 6

Het Maandblad signaleert een plantaardig poeder dat ‘geanalyseerd’ is door drie doctores medicinae en tevens beëdigd chemici, namelijk Theobald Werner, te Breslau en de heren Hess en Muller te Berlijn. Het poeder zou helpen tegen moeraskoortsen (malaria) en alle andere koortsen.

Het zijn dezelfde zwendelaars die van alle kwakzalversmiddelen zonder onderzoek de meest gunstige getuigschriften afgeven, mits zij goed betaald worden. Bij een proef was eerder gebleken dat zij een poedertje met een dodelijke hoeveelheid arsenicum beoordeelden als ‘volkomen onschadelijk voor de gezondheid en met groote geneeskrachtige werkzaamheid’ tegen vallende ziekte.

Het koortswerend middel wordt verkocht voor circa 60 cent per driekwart gram, wat toen ongeveer de helft was van de goudprijs. Het bestond uit Radix lapathi acuti (de wortel van Rumex obtusifolius) of schurftwortel, wat bijna geen nuttige werking en in elk geval niet de minste koortsverdrijvende eigenschap heeft.

De auteur besluit:
‘Ziedaar dit nieuw bedrog in het licht gesteld; een bedrog zoo erg, dat wanneer het op eenig ander gebied voorkwam, en zich niet met het mom der geneeskunde had getooid, elkeen zou verwachten dat de strafrechter een strenge straf over den bedrijver zou uitspreken. (…) Moet zoo iets altijd door in Nederland geoorloofd blijven?’

Sinds 1881 is het, zo lijkt het, alleen nog maar erger geworden. In plaats van koortswerende poedertjes worden aan dodelijk zieke en wanhopige mensen waardeloze, onbewezen en onaannemelijke therapieën aangeboden voor vele duizenden euro’s, en als je daar iets van zegt, loop je de kans dat je failliet geprocedeerd wordt door de steenrijke kwakzalvers.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juli 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Penny Mondant, in de race voor het voorzitterschap van de Britse Conservatieven, lobbyde voor homeopathie / Indiërs zijn de grootste gebruikers van homeopathie.

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen

behandelwijzen - 15 september 2009

In Ghana is Homeopaten zonder Grenzen (HzG) aan het kwakzalven tegen malaria met potentieel dodelijke gevolgen. Amateur-homeopaat Nico Beentjes uit Drachten doet volop mee met het wondermiddel van Peter Chappell.