UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 29 mei 2001

Actieblad tegen de Kwakzalverij juli 1998

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 109.3

De voorloper van de Verlichting
Lucianus en zijn strijd tegen de charlatans
Paul Claes
Bespreking van: Lucianus, De ontmaskering van de charlatans, vertaald door Hein L. van Dolen, ingeleid en toegelicht door Jaap-Jan Flinterman, Athenaeum, Amsterdam. Eerder verschenen in de Standaard der Letteren. Lucianus van Samosata leefde van ca. 120 tot 190.
(p. 1-2)

Aankondiging Jaarvergadering 11 oktober 1998
(p.2)

Knipselkrant
Aankondiging knipselkrant over alternatieve geneeswijzen uitgegeven door Gerard Innemée.
(p.2)

Kwakzalverij en kanker
C.N.M. Renckens
Bespreking van een interview met Piet Borst in Vrij Nederland van 18 april 1998. Borst is onverzoenlijk tegen alternatieve geneeswijzen, in tegenstelling tot Spreeuwenberg, die bij zijn afscheid als hoofdredacteur Medisch Contact weliswaar zei dat alternatieve geneeswijzen onbewezen zijn (vooralsnog, met de voorhanden zijnde methoden), maar dat men tegenover de patiënt met respect moet spreken over alternatieve collegae.
(p.2-3)

Tweedeling in de zorg, of: is er vooruitgang in de alternatieve bedrijfsgeneeskunde?
C.N.M. Renckens
Aardstralen. geopatholoog Kasteleyn, ozonisator, bedrijfshomeopathie, teambuilding, Ratelband, Roy Martina, bedrijfsastrologie door Lodewijcks en Nicolaas Beens, ingestraald zeezout (Benzoliet) van Wholism Energy Services.
(p.3-5)

De vreemde contrabande van Bijlmer-activist en semi-alterneut Hans de Jonge
C.N.M. Renckens
De gesjeesde medicijnenstudent De Jonge laat poep van Bijlmerbewoners in Zweden onderzoeken door een obscuur bedrijf en dat vindt daar allerlei enge dingen is zoals uranium, kwik, zilver, lanthaniden…
(p.5-6)

Manueel therapeuten in opspraak
Zeven specialisten die aan manuele therapie deden, zijn geverbaliseerd wegens het hanteren van veel te hoge fantasietarieven. Ze hadden samen voor een half miljoen gefraudeerd. Voormalig CARE-redacteur De Vos onthulde dat diverse alternatieve groeperingen vreselijk klaagden dat zij niet voldoende aan bod kwamen in het blad.
(p.6-7)

Alternatieve nascholing voor huisartsen
W. Veenema
Tijdens het internationale homeopathiecongres is ook een nascholingsmiddag op 28 april 1998, geaccrediteerd door de LHV, kennelijk omdat H. Lamberts, hoogleraar huisartsgeneeskunde te Amsterdam ook zou spreken over de mogelijke plaats van de homeopathie in de huisartspraktijk. Alleen ging Lamberts’ voordracht daar niet over.
(p. 7-8)

Geen studiepunten meer voor homeopathie bij de VU: hulde
H. Timmerman
(met reproductie van het Telegraaf-bericht)
Reden: de studenten hadden er weinig belangstelling voor en mede door de acties van de VtdK leverde het negatieve publiciteit op voor de VU. Bodde mag nog wel college blijven geven binnen de muren van de VU, zonder daar zaalhuur voor te hoeven betalen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?