UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Te veel sarcasme?

‘Het geven van advies aan (potentiële) slachtoffers van alternatieve genezers en andere kwakzalvers’ is een van uw activiteiten. Wat ik nu zo jammer vind, is de sarcastische (niet eens altijd onder)toon van veel artikelen. Deze is weliswaar begrijpelijk, maar ik denk dat sarcasme vooral aan die (potentiële) slachtoffers niet besteed is: sarcasme doet, mijns inziens, slechts afbreuk aan uw professionaliteit. Uw artikelen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek – waarom niet de kracht laten uitgaan van de inhoud, en niet van de vorm?
Als vervolgens (discussie)sites en zoekmachineresultaten over alternatieve geneeswijzen (vaker) een helderluidende link zouden bevatten naar uw site, zou m.i. uw doel de kwakzalverij te bestrijden, met relatief weinig moeite enorm gediend zijn.
Y.D.

Antwoord webredactie
Hartelijk dank voor uw opmerking. Ik ben het met u eens dat in onze artikelen het sarcasme soms nogal sterk doorklinkt. Het is ook óns streven om de inhoud voorop te laten staan. Maar anderzijds komen we zoveel ernstige misstanden en vormen van oplichterij tegen dat het niet altijd lukt om ons in te houden. Het is daarom goed als iemand ons af en toe terugfluit. Wij zullen uw commentaar dan ook ter harte nemen.
Toch wil ik ook een poging doen onze aanpak te verklaren.
Wij hebben als Vereniging een meerledig doel. Wij volgen kritisch de medisch wetenschappelijke literatuur om pseudowetenschappelijke zaken op te sporen (de inhoud). Daarnaast strijden wij tegen de aanbieders van alternatieve geneeswijzen, waarbij wij vooral zeer kritisch zijn op artsen die zich bezondigen aan alternatieve geneeswijzen. Zij kunnen immers op grond van hun medische opleiding weten dat alternatieve geneeswijzen berusten op verzinsels. Zij misleiden, gewild of ongewild, hun patiënten, waarbij zij misbruik maken van hun gezag als arts om iets te propageren dat met de reguliere geneeskunde niets te maken heeft. Wij signaleren maatschappelijke misstanden op het alternatieve gebied (de houding van ziektekostenverzekeraars tegenover alternatieve behandelmethoden is daarvan een voorbeeld). En niet in de laatste plaats proberen wij voorlichting te geven aan hulpverleners en leken, zowel in het algemeen als in individuele situaties. Vooral de laatstgenoemde activiteit proberen wij omzichtig en zonder sarcasme te doen. Wij krijgen veel vragen via ons secretariaat en onze website. Wij vinden het zorgvuldig beantwoorden hiervan een belangrijke activiteit voor onze Vereniging. Deze vindt grotendeels achter de schermen plaats. Wel publiceren wij regelmatig vragen en commentaren van algemeen belang (zoals het uwe) met toestemming van de vragensteller in onze rubriek Actuele Vragen op de website.
En wat de links betreft: als u in Google “Kwakzalverij” intikt, vindt u ons, niet te missen, bovenaan de lijst. Veel gezondheids-sites hebben al een link naar ons, daarover hebben we eigenlijk niet te klagen. Maar hoe meer, hoe beter natuurlijk.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij