UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Schizofrenie en voedingssupplementen volgens Carl Pfeiffer

Schizofrenie en voedingssupplementen volgens Carl Pfeiffer

Antwoord van Ronald van den Berg
Voor Carl C. Pfeiffer (1908-1988) zelf zie Wikipedia en de necrologie in de New York Times. Schizofrenie is een ziekte waarbij de patiënt tijdens de ernstige fasen (met een Duits woord Schübe genaamd) wanen en hallucinaties heeft bij helder bewustzijn. Zie verder Wikipedia.
Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat behandeling met voedingssupplementen van schizofrenie in het algemeen zinvol is. Pfeiffer zelf schreef er in 1982 slechts over dat een tekort aan zink bij sommige soorten schizofrenie een rol zou spelen. Overigens dateert een drietal artikelen van Pfeiffer over sporenelementen en schizofrenie al van ca. 1971.

In 1983 verklaarde hij dat het om een specifieke vorm van schizofrenie zou gaan waarbij de patient ‘mauve positief’ is. Deze of een sterk erop gelijkende conditie is in het Nederlands hemopyrollactamurie, kortweg HPU genoemd. In dit artikel uit 1983 wordt weliswaar gegoocheld met ‘verbeterde’ urine-uitslagen maar er wordt met geen woord gerept over verbetering van klinische beeld.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (zie het artikel van Konijnenberg et al. uit 2007 aangehaald in het naschrift van De zogenaamde HPU-ziekte van Kamsteeg te Weert wordt gesteld dat al in 1968 bekend was dat die mauve factor in het geheel niet bestaat. De paarsroze kleur (mauve) van de urine bij een bepaalde proef werd waarschijnlijk veroorzaakt door afbraakproducten van de medicijnen tegen schizofrenie die de patiënten gebruikten. Ook hemopyrrollactamurie bestaat waarschijnlijk niet.

Voor schizofrenie is het zinvol gewoon een goed, veelzijdig dieet aan te houden (wat veel schizofrenen in de ernstiger fasen van hun ziekte niet doen), geen drugs te gebruiken (zo verhoogt marihuana de kans op een nieuwe Schub), zich aan de voorgeschreven psychofarmacologische medicijnen te houden, en mee te doen aan psychosociale en psychotherapeutische programma’s. Van voedingssupplementen is het nut niet aangetoond.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij