UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Kattenklauw

De webredactie ontving een e-mail met de volgende vraag:
Ik gebruik vitaminepillen. Ik zou graag willen weten wat het middel kattenklauw dat daarin zit, voor uitwerking heeft. Ik ben een astmapatiënt en ben erg alert op wat ik slik buiten mijn aangewezen medicijnen. Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite.
CSW

Antwoord webredactie
H
et middel kattenklauw is geen vitamine. Vitamines zijn stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren, te groeien etc. Met andere woorden om gezond te blijven. Wanneer men een normale leefwijze heeft met een normaal eetpatroon dan krijgt men ruim voldoende van deze vitaminen binnen en heeft men dus helemaal geen aanvulling met pillen nodig.

Kattenklauw valt onder de voedingssupplementen. Het spul komt oorspronkelijk uit Peru en bevat vele verschillende stoffen (het is een plantenextract). Aan het middel wordt op internet vaak een mystieke lading meegegeven door te melden dat de inheemse bevolking het ook gebruikt.

Er wordt vaak gesteld dat het ontstekingsremmend werkt en ook pijn tegengaat. Wetenschappelijk onderzoek hiernaar is gedaan, maar eigenlijk komen er vrij tegenstrijdige resultaten uit. Of het gevaarlijk is, is ook niet helemaal duidelijk (hoewel dit mee lijkt te vallen). Kortom, het heeft waarschijnlijk nauwelijks effect.

Zie ook ons eerder bericht over de beweringen dat kattenklauw goed zou zijn voor patiënten met kanker.

Het is wel aangetoond dat dit middel ervoor kan zorgen dat bepaalde medicijnen minder gaan werken (door een effect op levercellen). Dit is echter met uw astmamedicatie niet aan de orde, omdat de geneesmiddelen hiervoor in het algemeen via sprays worden toegediend die rechtstreeks in de longen terecht komen en dus in hun werking niet door de leverfunctie worden beïnvloed.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij