UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Hyperventilatie

Welke methoden/behandelwijzen tegen chronische hyperventilatie (huidige angststoornis) worden door u aangemerkt als zijnde kwakzalverij? Kunt u mij doorverwijzen (indien u geen tijd heeft het een en ander toe te lichten) naar bronnen op het internet die behandelmethoden tegen chronische hyperventilatie deskundig onder de loep nemen?
A.V.

Antwoord
“Hyperventilatie” is geen diagnose maar een symptoom. Hyperventilatie kan voorkomen bij diverse, heel verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld na een kortstondig maar heftig verdriet in de plaats van huilen en snikken. De aandoening kan ook voorkomen als gevolg van een posttraumatische stressstoornis, bij de door u genoemde angststoornissen maar ook bij “gewone” overspanning. Bovendien kan hyperventilatie voorkomen bij alcoholisme of andere verslavingen en soms bij vormen van astma en bij hartlijden. Voorafgaand aan een behandeling moeten verslavingen of lichamelijke oorzaken dus goed worden uitgesloten. Pas als een echte diagnose is vastgesteld kan men gericht behandelen, anders verval je snel in kwakzalverij want wat voor hyperventilatie bij de ene diagnose een goede behandeling kan zijn, kan pure kwakzalverij zijn voor hyperventilatie bij een andere diagnose.

Hyperventilatiebehandelingen die aangeboden worden via internet kosten in de regel veel meer geld dan door uw ziektekostenverzekering gedekte behandelingen bij de huisarts of via deze bij een BIG-geregistreerde psychotherapeut of bij een psychiater.

Als u een angststoornis heeft, kunt u het beste via uw huisarts naar een goede, BIG-geregistreerde psychotherapeut of naar een psychiater gaan. Bij de psychotherapeut krijgt u geen medicijnen, bij de psychiater behoort dat wél tot de mogelijkheden. Liefhebberen met internetbehandelingen van een al jaren bestaand symptoom van een angststoornis lijkt niet zinvol; een werkelijk gerichte behandeling die past bij uw persoonlijke diagnose is daar doorgaans niet goed te vinden.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij