UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Het kruidenvrouwtje en multiple sclerose


www.kruidenvrouwtje.nl/ziektebeelden/ms.htm

Het gaat hier misschien niet om kwakzalverij, maar wel om slechte en verkeerde voorlichting. Ik heb zelf Multiple Sclerose (MS) en er staan stukjes in die ik nogal kwetsend vond. Er wordt gesuggereerd dat “in feite iedereen MS heeft, want iedereen heeft af en toe een terugval of een geestelijke verlamming”. Dit is natuurlijk helemaal niet hoe het in elkaar zit en voor de echte patiënten komt dit nogal kleinerend (ik weet even geen ander woord) over. Ook wordt er gesproken over wonderbaarlijke genezingen:
“kenmerkend van al deze mensen is dat ze op een zeker moment zélf hebben geconstateerd dat het zó niet langer kan, dat dit niet is wat ze wérkelijk willen.” Alsof eigen wil er iets mee te maken heeft.
U kunt zich voorstellen, dat dit in mijn ogen hele rare uitspraken zijn. Als je eenmaal de diagnose MS hebt gekregen is het al moeilijk genoeg dit te accepteren en het een plek te geven. Zulke woorden helpen daar natuurlijk niet bij. Ik kan me voorstellen dat ik bij u misschien niet aan het goede adres ben, maar ik wilde u er toch even op attenderen. Ook deze kleine dingen kunnen heel vervelend zijn. Ik hoop dat u even de tijd wilt nemen deze site door te lezen. Alvast bedankt.
Groeten,
M.F.

Antwoord van de webredactie
Wij vinden dat u groot gelijk hebt met te klagen over de website van het kruidenvrouwtje. U bent nog mild als u zegt dat dit misschien geen echte kwakzalverij is. Hoewel er geen rechtstreekse reclame wordt gemaakt voor kwakzalversmiddelen, rekenen wij dit toch zonder enige twijfel tot een ernstige vorm van kwakzalverij. Op basis van een absurde theorie over MS wordt gesuggereerd dat patiënten zelf hun ziekte kunnen beïnvloeden, als ze maar genoeg hun best doen. Het is mogelijk dat ze hierdoor ook nog schuldgevoelens krijgen over hun ziekte. Wij vinden dit een grove belediging voor de patiënten met MS en niet alleen maar “kleinerend” zoals u het heel mild uitdrukt.

Het lijkt goed als de misleiding op deze website beter bekend wordt, vooral bij MS patiënten. Misschien is het Nationaal MS Fonds de beste plaats om u klacht neer te leggen of om advies te vragen: www2.nationaalmsfonds.nl . Of anders: de Stichting MS Research: www.msresearch.nl .

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij