UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Vooraankondiging: Symposium 2021 op 2 oktober

Vooraankondiging – Save the date!

Symposium 2021: Bakerpraatjes 2.0. – Zinnige en onzinnige zorg rond kinderwens, zwangerschap en bevalling.

Datum: zaterdag 2 oktober 2021 13:30-17:00 uur
Locatie: de Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam
Organisatie: Vereniging tegen de Kwakzalverij
Voorzitter: Nico Terpstra, huisarts

Accreditatie is aangevraagd voor alle medische specialismen, verpleegkundigen en verloskundigen

Programma

13:30 uur Uitreiking Meester Kackadorisprijs

14:00 – 14:30
Zinnige en onzinnige adviezen rond zwanger worden.
Hans Vemer, gynaecoloog n.p.

Samenvatting:
Echtparen die proberen zwanger te worden krijgen vaak zinvolle adviezen van hun huisarts, gynaecoloog, familie en ook van internet. Maar er komen ook veel onzinnige en vaak dure adviezen op hen af, van niet-reguliere behandelaars, van goed bedoelende vrienden en van dokter google. Tijdens de voordracht zal getracht worden het kaf van het koren te scheiden.

Leerdoel:
Na de voordracht zullen behandelaars meer inzicht hebben in de verschillende zinvolle en zinloze behandelingen. Tevens wordt besproken hoe om te gaan met vragen van echtparen die zwanger willen worden, en die willen weten wat ze zouden moeten doen en laten.

Over de spreker:
Dr. Hans M. Vemer is opgeleid tot gynaecoloog en was werkzaam in de vruchtbaarheid, o.a. reproductieve endocrinologie, microchirurgie en IVF. Hij werkte in academia: universiteiten van Nijmegen, Leuven en Johns Hopkins; in de farmaceutische industrie bij Organon en Schering-Plough; en voor de non-profit sector bij Jhpiego en Concept Foundation. Sinds 2019 is hij bestuurslid van de VtdK.

14:30 – 15:00 uur
Evidence versus geloof in de alternatieve en reguliere zorg tijdens de zwangerschap
Ank de Jonge, hoogleraar Verloskundige Wetenschap

Samenvatting:
De reguliere en alternatieve geneeswijzen lijken vaak haaks op elkaar te staan tijdens de zwangerschap. Toch hebben ze meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Bij vrouwen die ‘natuurlijk’ zwanger willen zijn zit soms angst voor medische interventies omdat die de zwangerschap zouden medicaliseren. Diezelfde vrouwen staan wel vaak open voor ‘natuurlijke’ behandelingen die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Het gebruik daarvan zou eveneens als onnodige medicalisering kunnen worden beschouwd.

Zorgverleners uit de reguliere geboortezorg winden zich soms op over de naïviteit waarmee mensen zich onderwerpen aan therapieën die niet bewezen zinvol zijn. Maar hoeveel interventies passen we toe in de geboortezorg die niet evidence-based zijn? Niet voor niets reikte Archie Cochrane in 1979 de houten lepel uit aan de obstetrie als zijnde het minst evidence based medisch specialisme.

Leerdoel:
In de presentatie wil ik een brug slaan tussen beide werelden en reflecteren op hoe we de beste, respectvolle, evidence based zorg aan zwangeren kunnen geven. Kritisch nadenken over evidence versus geloof in reguliere en alternatieve zorg tijdens de zwangerschap. Reflecteren op het bieden van respectvolle, evidence based zorg aan zwangeren en het omgaan met onzinnige zorg.

Over de spreker:
Ank de Jonge is hoogleraar Verloskundige Wetenschap en werkt aan de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen en het Amsterdam UMC. Tevens is zij adjunct professor aan de School of Nursing and Midwifery van Western Sydney University. Daarnaast is zij eerstelijns verloskundige in Amsterdam. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar organisatie van de (integrale) geboortezorg en de kwaliteit van de verloskundige zorg. Zij was o.a. projectleider van de IRIS studie, een grote studie naar het routinematige gebruik van echoscopie in de tweede helft van de zwangerschap ter verbetering van perinatale uitkomsten.

15:00 – 15:30 uur: Pauze

15:30 – 16:00 uur
Wat is (on)zinnige zorg tijdens de baring en wie bepaalt dat?
Jeroen van Dillen, gynaecoloog obstetricus Radboudumc

Samenvatting:
Een baring is een van de belangrijke life-events in het leven van de vrouw en haar partner en de zwangere krijgt volop adviezen van professionals, familie, vrienden en (sociale) media.

De huidige standaard integrale geboortezorg is vraaggericht in plaats van aanbodgericht. De zorgvraag/ het perspectief van de zwangere wordt gekoppeld aan de beschikbare evidence waardoor continue, gecoördineerde en kwalitatief goede zorg geleverd wordt. Daarbij staat gezamenlijke besluitvorming centraal en wordt informed consent gerespecteerd.

Maar hoe ga je om met vragen of interventies waarover je twijfelt? En hoe vertaal je zogenaamde evidence vanuit de richtlijnen naar het individu? In de presentatie wil ik reflecteren op bovenstaande vragen met voorbeelden uit de praktijk.

Leerdoel:
Deze presentatie wil bijdragen aan het ontwikkelen van een kritische blik op zinnige en onzinnige zorg tijdens de baring, en aan het reflecteren op de eigen rol als zorgverlener in de begeleiding van de zwangere en haar partner.

Over de spreker:
Dr. Jeroen van Dillen is gynaecoloog–obstetricus in het Radboudumc met aandachtsgebied maternale zorg. Als junior Principal Lecturer besteedt hij 40% van zijn aanstelling aan onderwijs en participeert in alle fasen van de studie geneeskunde tot aan de medische vervolgopleidingen. Wat betreft onderzoek is hij voorzitter van de NVOG-special interest group ‘kwaliteit en organisatie van geboortezorg’ en begeleidt meerdere (student)onderzoekers in binnen- en buitenland.

16:00 – 16:30 uur
De tuin vol mogelijkheden
Mieke Kerkhof, gynaecoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis en publicist

Samenvatting:
Door de antenne geheel uit te schuiven in de spreekkamer, neemt men totaal andere zaken waar. Met oprechte interesse en empathische communicatie komt een betere anamnese tot stand en ontstaat er een hogere therapietrouw. Een win-win situatie, derhalve. Zowel de patiënt als de dokter heeft een leuke dag. De beste burn-outpreventie voor alle partijen.

Leerdoel:
Gebruik alle zintuigen en maak het dokter zijn weer tot een ambacht, in plaats van een chronische administratieve energie slurpende kantoorbaan op een grijze polikliniek.

Over de spreker:
Mieke Kerkhof is gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast schrijft zij veel als columniste voor tijdschriften zoals het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie, Arts en Auto, het intranet van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (wekelijkse rubriek hoe-ist vanaf 2009).

Zij publiceerde vier boeken:
-‘Tussen gemak en genoegen’, oneliners, wijsheden en anekdotes in de gynaecologie en obstetrie (2013)
-‘Even ontspannen, mevrouw…’, belevenissen van een bevlogen gynaecoloog (2014)
-‘Klaar is Kees’, een knipoog naar het levenseinde (2017)
-‘Eerst kijken, dan kunnen we altijd nog zien’ (verschijnt in november 2021)

16:30 – 17:00 uur
Forumdiscussie

 

Binnenkort volgt er meer informatie over het symposium. Houdt de website in de gaten (bijvoorbeeld door u te abonneren op onze nieuwsbrief op de homepage) voor de bekendmaking van de toegangsprijzen en voor de aanmelding.

 

 

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij