UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Symposium BTW-vrijstelling voor kwakzalvers: een rechterlijke dwaling?

Datum: Zaterdag 1 oktober 2016, 13.30 uur – 17.30 uur

Locatie: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam

Organisatie: Vereniging tegen de Kwakzalverij

 

13.30 uur Uitreiking Mr Kackadorisprijs

Symposium

voorzitter: dr. M. Vermeulen emeritus hoogleraar neurologie UvA.

14.00 – 14.30 uur Het doel en de geschiedenis van de btw-vrijstelling voor medische diensten.

Prof. dr. René van der Paardt, hoogleraar verbruiksbelastingen Erasmus Universiteit, Rotterdam

14.30 – 15.00 uur ‘Edelachtbare, zo bevordert u de kwakzalverij.’

Dr. Cees Renckens, erevoorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij en gynaecoloog np

15.00 – 15.30 uur Pauze

15.30 – 16.00 uur Reguliere vs alternatieve zorg: fiscaal neutraal?

Mr. Saskia Huizer, belastingadviseur, gespecialiseerd in de btw, Rotterdam

16.00 – 16.45 uur Quo vadis; de toekomst van de btw-vrijstelling voor gezondheidszorg.

Prof. dr. René van der Paardt (interactief)

16.45 uur Borrel

 

Ten Geleide

Dit symposium gaat over de btw-vrijstelling voor kwakzalvers. Aanvankelijk zag het er goed uit. We hadden een mooie wet waarin alleen btw-vrijstelling voor de in de gezondheidszorg werkende artsen werd beschreven. Kwakzalvers moesten wel de btw in rekening brengen, waardoor hun rekeningen hoger werden. Een goede rem op het bezoek aan deze geneeskunstenmakers, dachten wij. Een aantal kwakzalvers stapte naar de rechter omdat zij het onterecht vonden voor hun zeer effectieve behandelingen wel btw te moeten rekenen en hun ‘collegae’ uit de ‘reguliere’ gezondheidszorg niet. Tot onze verbijstering besloot de rechter deze alternatievelingen ook btw-vrijstelling te geven met als belangrijkste argument dat het niet mogelijk is onderscheid te maken tussen artsen en kwakzalvers; ze zouden gelijkwaardig(!) zijn. Daar begrijpen wij niets van. Het doel van dit symposium is duidelijk te maken waarop deze vrijstelling van kwakzalvers is gebaseerd en te discussiëren over de vraag of en zo ja hoe de vrijstelling weer ongedaan kan worden gemaakt. 

De eerste spreker, prof. dr. René van der Paardt, geeft een inleiding over de btw-vrijstelling voor medische diensten. Daarna vat dr. Cees Renckens samen wat tijdens de rechtszaken over de btw-vrijstelling aan de orde kwam. Mr Saskia Huizer legt uit wat de argumentatie van de rechter was bij de voor ons onbegrijpelijke uitspraken. Tot slot bepreekt prof. dr. René van der Paardt de mogelijkheden en onmogelijkheden na de uitspraken van de rechter waarbij ruim de gelegenheid wordt geboden aan de leden van onze Vereniging te discussiëren over de vraag of en hoe we tot actie overgaan tegen de btw-vrijstelling van kwakzalvers.

 

Sprekers

Prof. dr. René van der Paardt is verbonden aan Loyens & Loeff N.V. te Rotterdam en is hoogleraar verbruiksbelastingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vervolgens fiscaalrecht aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op subsidies en de Europese btw. Hij werkte als beleidsmedewerker verbruiksbelastingen bij het Ministerie van Financiën en is thans werkzaam als belastingadviseur op het gebied van Europese btw.

Dr. Cees Renckens is erevoorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij specialiseerde zich in de gynaecologie te Amsterdam(WG) met als aandachtsgebied infertiliteitsbehandelingen. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op alternatieve geneeskunde. Van 1988-2011 was hij voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Tijdens zijn voorzitterschap groeide het aantal leden van ruim 250 naar 2000.

Mr. Saskia Huizer is verbonden aan Loyens & Loeff N.V. te Rotterdam. Zij studeerde fiscaal recht te Tilburg en vervolgens Europese fiscale studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is thans werkzaam als belastingadviseur, gespecialiseerd in de btw.

 

Inschrijving

Deelnamekosten:

  • Leden VtdK: € 25 plus gratis introduce(e)
  • Leden student: € 5
  • Niet leden € 100
  • Niet leden studenten: € 20
  • Lunch: € 10 per persoon

Inschrijving: via de website of per email via ledenadministratie@kwakzalverij.nl. Graag in de email uw naam, adres, emailadres en telefoonnummer vermelden. Leden die niet de beschikking hebben over internet kunnen zich opgeven bij de secretaris: Harmoniehof 65, 1071 TD Amsterdam (tel. 06-20616743). Zij, die geen VtdK-lid zijn en het symposium als lid willen bijwonen kunnen zich van te voren aanmelden op de website www.kwakzalverij.nl onder het blokje “lid worden”. VtdK-leden, die ’s morgens ook de jaarvergadering hebben bijgewoond krijgen de lunch gratis. De inschrijving is definitief als het verschuldigde bedrag op de rekening van de VtdK is binnengekomen.

 

Route

Met het openbaar vervoer:

Vanaf Centraal Station – tram 13 of 17

Vanaf Amstel Station – tram 12

Vanaf Muiderpoort Station – tram 3 of 7

Vanaf Station Sloterdijk – tram 12

Halte: Bilderdijkstraat of De Clercqstraat

Met de auto:

Afslag S105 vanaf de ring A10. Volg de Jan van Galenstraat richting centrum, rechtsaf de Willem de Zwijgerlaan op, linksaf de De Clercqstraat op en ten slotte rechtsaf de Da Costakade op. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Europarking in de Marnixstraat (de uurprijs is aanzienlijk).Vandaar is het 10 minuten lopen naar Da Costakade 102.

Verslag

Bekijk de video’s van de lezingen hier en lees het verslag over het symposium terug in het NTtdK (2016, nummer 4, vanaf blz 19).

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij