Persbericht: Wesley Sneijder in de top-drie voor de Meester Kackadorisprijs

International Wesley Sneijder is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2010. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die het meest de kwakzalverij bevorderd heeft. Ook Triodos Bank en uitgeverij EPN staan op de shortlist van Vereniging tegen de Kwakzalverij.
Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 23 sept 2010 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

International Wesley Sneijder is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2010. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die het meest de kwakzalverij bevorderd heeft. Ook Triodos Bank en uitgeverij EPN staan op de shortlist van Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Sneijder is genomineerd vanwege het actief promoten van de Power Balance armband. Sneijder en zijn echtgenote Yolanthe Cabau van Kasbergen wisten diverse spelers van het Nederlands elftal over te halen dit volgens de Vereniging 'nutteloze sierraad' te dragen. Vier spelers droegen hem tijdens de finale. Dat heeft, zoals bekend, geen beker opgeleverd.

EPN uitgevers is genomineerd voor de uitgave van een schoolboek over scheikunde dat op onkritische wijze veel aandacht besteedt aan alternatieve behandelwijzen en de reguliere wetenschap grotendeels links laat liggen, zo vindt de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De Triodosbank investeert volgens de Vereniging geld in nutteloze alternatieve behandelwijzen, zoals acupunctuur, antroposofische geneeswijze en homeopathie, onder meer in ontwikkelingslanden.

Op zaterdag 2 oktober om 13.30 zal in Felix Meritis in Amsterdam de winnaar van de Meester Kackadorisprijs bekend gemaakt worden. Daarna volgt een belangrijk symposium met de titel 'Bewijs geleverd', over bewijsvoering in de wetenschap en het recht.  

Zie voor meer informatie over de top drie genomineerden hieronder, en over alle acht genomineerden elders op deze website.

EPN, uitgever van vwo-leerboek Chemie Overal

Bij de uitgeverij Educatieve Partners Nederland (EPN) te Houten is een schoolboek over scheikunde Chemie overal SK 3 VWO verschenen. Er worden zes onderwerpen behandeld, waaronder 'Voeding' en 'Geneesmiddelen en vergiften'. De inhoud schiet als leerstof voor vwo-leerlingen in ernstige mate tekort. Definities worden slordig en soms zelfs onjuist gepresenteerd. In het hoofdstuk 'Geneesmiddelen en vergiften' is een hele pagina gewijd aan Paracelsus (1493-1541), maar er wordt met geen woord gerept over de relatieve veiligheid van moderne geneesmiddelen. Ronduit treurig wordt het in de paragraaf 'Werking en bijwerkingen van geneesmiddelen'. De ongunstige effecten van geneesmiddelen worden uitgebreid beschreven, maar er staat vrijwel niets over de therapeutische werking. De wetenschap is volledig uit het zicht verdwenen waar de auteurs het hebben over 'Allopathie en homeopathie'. De homeopathie, een onzinnige behandelwijze uit de 18de eeuw die werkt met 'geneesmiddelen', waarvan er nooit ook maar één heeft kunnen voldoen aan de gewone registratie-eisen voor geneesmiddelen, is volgens dit schoolboek een zeer oude geneeswijze, gebaseerd op een uitgebreide theorie over het menselijk lichaam. Helemaal bont maken de auteurs het waar ze beweren dat voor de klassieke homeopathie grote deskundigheid vereist is! Onacceptabel is het dat in dit verband de vwo'ers helemaal niets verteld wordt over het getal van Avogadro. Na de alternatieve prietpraat volgen er paragrafen over de farmaceutische industrie, aspirine en antibiotica. Deze drie paragrafen zijn erg oppervlakkig en scheikunde is ver weg. De enige structuurformule die getoond wordt is die van het actieve bestanddeel van Viagra, zonder dat er in de tekst enige uitleg over wordt gegeven. Met de uitgave van dit slechte en misleidende schoolboek is uitgever EPN een goede kandidaat voor de Meester Kackadorisprijs van 2010.

Triodos Bank

Triodos Bank is onlangs tijdens de jaarlijkse International Sustainable Banking Conference in Londen verkozen tot de duurzaamste bank ter wereld. Dat is een fraai resultaat. Minder fraai wordt het als duidelijk wordt welke investeringen met het ingelegde spaargeld gedaan worden in de gezondheidszorg. Zo wordt de antroposofie – het geesteskind van de kwakzalver Rudolf Steiner – ruim bedeeld. Geïnvesteerd wordt onder meer in Weleda (producent van antroposofische en homeopathische geneesmiddelen), in diverse antroposofische gezondheidscentra, in het Rudolf Steiner verpleeghuis in Den Haag en in de Stichting Widar Beheer. Widar beheert onroerend goed voor antroposofische huisartsen en therapeuten. Op agrarisch gebied heeft de Triodos Bank nauwe banden met het Louis Bolk Instituut. Dit houdt zich bezig met onderzoek op het terrein van de (biologische) landbouw, geneeskunde en voeding op antroposofische grondslag.

Ronduit schrijnend zijn de donaties van de Triodos Foundation, een stichting die alternatieve geneeswijzen in arme landen bevordert. Zo is de herbouw van een acupunctuurkliniek in Indonesië door de Triodos Foundation financieel ondersteund en is in 2008 geld gegeven aan Homeopaten zonder Grenzen, ten behoeve van een opleiding homeopathie in Kenia. In het artsenblad Medisch Contact werd in dit verband gesproken over  'Misdadige hulp'. De bank is mede door het in gevaar brengen van mensenlevens in ontwikkelingslanden een goede kandidaat voor de Meester Kackadorisprijs.

Echtpaar Wesley Sneijder, Yolanthe Cabau van Kasbergen

Wesley Sneijder wordt samen met tv-presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen genomineerd vanwege het aanbevelen van de Power Balance armband. Zij wisten diverse spelers van het Nederlands elftal over te halen deze armband te dragen en vier spelers droegen hem tijdens de finale. Dat heeft, zoals bekend, geen beker opgeleverd.

De reclame voor dit kwakzalversproduct is van hetzelfde soort als de geheimzinnige 'frequenties, energieën en krachtvelden' waarmee kwakzalvers al honderden jaren hun hooggeëerde publiek trachten te imponeren. Dit oude kermisidee is met de Power Balance in een nieuw jasje gestoken. Waren het eerst magneten, nu zijn het hologrammen die het heilzame werk doen. Wat hetzelfde blijft, is dat er veel geld wordt verdiend met publieksmisleiding door kwakzalvers. In de uitzending van Radar van 13 september 2010 werd na een simpele proefneming door onderzoekers van de VU, korte metten gemaakt met de Power Balance armband. Omdat dit kwakzalversproduct door BN'ers gepromoot wordt, denkt het grote publiek allicht dat hier wel wat in zal zitten en dat die energieën en krachtvelden echt bestaan. De Power Balance is grootschalige publieksmisleiding. Wesley Sneijder en zijn vrouw zijn daarom goede kandidaten voor de Meester Kackadorisprijs.

Noot webredactie

De illustratie bij dit artikel is gevonden via de site van Cryptocheilus. Daar kan men stemmen op de diverse kandidaten en na 2 oktober 2010 de uitslag vergelijken met die van de jury van de VtdK.Voor een simpele en korte uitleg van enkele manieren waarop er met 'Power Balance' spiertesten wordt bedrogen, zie dit YouTubefilmpje.

Update 03-01-2011

Inmiddels heeft het Australische bedrijf Power Balance, volgens een ANP persbericht, toegegeven dat de armbandjes niet werken.

 

Lees ook