UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Politieke partij GroenLinks wint Kackadorisprijs 2007

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) is van mening dat GroenLinks (GL) de kwakzalverij in Nederland bevordert. De VtdK heeft daarom aan deze partij de Meester Kackadorisprijs 2007 toegekend.

Volgens de jury lijkt het wel alsof er in de visie van GL sinds de hoogtijdagen van de alternatieve geneeskunde in de jaren ’80 en ’90 niets veranderd is. In haar verkiezingsprogramma 2007 bepleitte de partij een wettelijke registratie voor alternatieve genezers, waarmee zij naast de erkende reguliere geneeskunde nu een categorie ‘erkende kwakzalvers’ in het leven wil roepen. (Zie ook elders op deze website.) Men pleitte ook voor meer wetenschappelijk onderzoek naar alternatieve geneeswijzen alsof dit onderzoek ooit iets nuttigs of bruikbaars heeft opgeleverd! Hiermee propageert GL verspilling van publieke middelen, en maakt zij het verder nog bonter door de vermeende populariteit van alternatieve behandelingen ook nog als argument voor erkenning en regelgeving te zien. Alsof de populariteit van astrologie zou moeten leiden tot een lesprogramma op universiteiten. Een citaat uit het GL-programma: ‘Het kabinet-Balkenende III beschouwt de alternatieve zorg als onwetenschappelijk en daarom onzinnig. De patiënten die er gebruik van maken, zijn kennelijk dom. Dat terwijl een op de drie Nederlanders wel eens een alternatieve behandeling ondergaat en meer dan de helft van alle Nederlanders homeopathische medicijnen in huis heeft. Desondanks worden alternatieve genezers en geneeswijzen niet erkend en niet gecontroleerd.‘ In een tijd waarin de kosten van de gezondheidszorg steeds maar oplopen en zelfs effectieve behandelwijzen af en toe gerantsoeneerd moeten worden, kunnen politici zich beter opwinden over het gebrek aan werkzaamheid en doelmatigheid van alternatieve geneeswijzen, die veelal als ordinaire kwakzalverij kunnen worden beschouwd. De cijfers over de populariteit van alternatieve geneeswijzen die GL noemt zijn bovendien veel te hoog (volgens CBS-cijfers bezocht in 2006 ruim 6% van de bevolking een alternatieve genezer en had minder dan 4% een huisarts, die wel eens een alternatieve geneeswijze toepast) en het heeft er dus de schijn van dat GroenLinks zich hier iets op de mouw heeft laten spelden door de lobby van alternatieve genezers.

De Meester Kackadorisprijs is genoemd naar een middeleeuwse kwakzalver en is bestemd voor een instelling of persoon die het afgelopen jaar de kwakzalverij het meest heeft bevorderd.

De prijs bestaat uit een diploma en een kunstvoorwerp en werd op zaterdag 27 oktober 2007 te Zwolle toegekend aan GroenLinks, voorafgaand aan het symposium dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij dit jaar samen met de KNMG heeft georganiseerd. Helaas was er niemand van GroenLinks aanwezig op de prijs in ontvangst te nemen.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij