UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

De Meester Kackadorisprijs 2005

Persbericht 12 november 2005

Tijdens haar jubileumcongres heeft de 125-jarige Vereniging tegen de Kwakzalverij de Meester Kackadorisprijs 2005 toegekend aan Telegraafredacteur René Steenhorst. De prijs, genoemd naar een middeleeuwse kwakzalver, is bestemd voor een instelling of persoon die de kwakzalverij heeft bevorderd. Hij bestaat uit een diploma en een kunstvoorwerp en wordt op zaterdag 12 november 2005 om 14.00 uur in Congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout uitgereikt tijdens de viering van het 125-jarig jubileum van de Vereniging.

Op initiatief van René Steenhorst is De Telegraaf dit jaar begonnen met een rubriek ‘Privé-consult’. Daarin worden lezersvragen op medisch gebied beantwoord door deskundigen. Tot ontsteltenis van de Vereniging tegen de Kwakzalverij krijgen de alternatieve behandelmethoden homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde in de rubriek een positie die volstrekt gelijkwaardig is aan die van huisartszorg, tandheelkunde, psychiatrie en dergelijke. Deze kwakzalversadviezen worden gegeven door een homeopathische arts en een ‘orthomoleculair apotheker’. Het is dus onwaarschijnlijk dat de lezers van De Telegraaf een kritisch, op wetenschappelijke feiten gebaseerd advies krijgen.

De jury vindt dit een dermate ernstige vorm van bevordering van de kwakzalverij dat zij Steenhorst boven de andere genomineerden voor de prijs heeft voorgedragen.

 

De andere genomineerden waren:

Het ACTA, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat toelaat dat binnen haar instelling de MELISA-test wordt gebruikt, een pseudo-test voor metaalallergie. Dit kan ertoe leiden dat onterechte adviezen worden gegeven om rigoureuze ingrepen te laten doen aan het gebit.

Verzekeraar PROTEQ (dochter van SNS Reaal groep), die de toepassing van alternatieve en dus nutteloze geneeswijzen voor zieke dieren vergoedt.

Het bedrijf PHARMA NORD, dat waardeloze producten op agressieve wijze opdringt aan lijders met serieuze aandoeningen.

De HOGESCHOOL VAN UTRECHT, Faculteit Gezondheidszorg, die haar studenten een ‘gedegen oriëntatie’ aanbiedt op allerlei alternatieve behandelwijzen, waarvan het effect nooit wetenschappelijk is aangetoond.

S.C. HERACLES, die jarenlang de orthomoleculaire handelaar in nutteloze vitaminepreparaten Matthias Rath als sponsor heeft geaccepteerd.

TELEAC, die op volstrekt onkritische wijze een serie van zes uitzendingen over kruiden uitzond, waarin homeopathie en antroposofische behandelmethoden er veel te goed van af kwamen.

De NVFK, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Kinderen, die samenwerkt met de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie en het niet-bestaande KISS-syndroom omarmt, hetgeen leidt tot schadelijke medicalisering.

Zie voor een beschrijving van de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs, de website van de Vereniging: http://www.kwakzalverij.nl/php/display/ap/473/1

Vereniging tegen de Kwakzalverij
e-mail: secretariaat@kwakzalverij.nl
www.kwakzalverij.nl

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij