UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

De Meester Kackadorisprijs 2004

De Meester Kackadorisprijs is in het leven geroepen door de Vereniging tegen de Kwakzalverij en is bestemd om een persoon, instelling of groepering te onderscheiden, die zich in het afgelopen jaar het meest schuldig heeft gemaakt aan bevordering der kwakzalverij. De prijs is dit jaar gewonnen door de Zaltbommelse huisarts Paul van Dijk. Hij begon zijn carrière in de jaren ’70 als praktiserend acupuncturist en werd later huisarts. Paul van Dijk heeft zich al vele jaren doen kennen als een onkritische aanhanger van alternatieve stromingen en sektes en daarmee als bevorderaar van de kwakzalverij. Hij is bij het grote publiek minder bekend maar hij speelt achter de schermen een cruciale rol bij de verspreiding en legitimering van de kwakzalverij in Nederland. Van Dijks boek Geneeswijzen in Nederland (uitg. Ankh-Hermes), dat onlangs zijn 9e druk beleefde, is uitgegroeid tot dé kwakzalversencyclopedie van de Nederlandse gezondheidszorg. Enig kritisch commentaar op de staalkaart van absurditeiten die in zijn almanak staan, heeft Van Dijk niet op kunnen brengen. Daarnaast bevat het veel feitelijke onjuistheden en omissies. Zo wordt bij het houtsmullerdieet niet vermeld dat Houtsmuller toe moest geven dat hij zich zelf niet genezen kón hebben van een uitgezaaid kankergezwel, aangezien hij die uitzaaiing nooit heeft gehad! Door dit soort omissies en onjuistheden wordt de consument ernstig misleid. Deze kan allicht denken dat het waar is wat er in de encyclopedie staat, want een praktiserend huisarts schrijft toch niet zo maar wat op en zeker geen zaken die patiënten op het verkeerde been kunnen zetten of zelfs schaden. Dat hij als huisarts geen woord wijdt aan de medicaliserende effecten van de alternatieve geneeskunde en de somatische fixatie die zij vaak bevordert, valt hem naar het oordeel van de jury eveneens ernstig te verwijten.
Door al deze feiten heeft Paul van Dijk naar het oordeel van de jury de kwakzalverij in aanzienlijke mate bevorderd en is hij de onbetwiste winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2004.
Als goede tweede is Tineke de Nooij geëindigd die met haar gladde verkooppraatjes een belangrijk aandeel heeft gehad in de verspreiding van de Biostabil, een hangertje waar onzinnige gezondheidsbevorderende eigenschappen aan worden toegekend. Zij heeft daardoor actief meegewerkt aan het om de tuin leiden van het grote publiek op een wijze die de laatste jaren alleen nog maar overtroffen is door Jomanda met haar ingestraalde watertjes.
Als derde is geëindigd de firma Prescan die de consument door middel van een advertentiecampagne probeert te verleiden tot overbodige diagnostische onderzoeken in Duitse ziekenhuizen die geen emplooi hebben voor hun dure ongebruikt staande apparatuur.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij