UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

PERSBERICHT: Prijs voor kwakzalverij, genomineerden voor Meester Kackadorisprijs

Dit is een origineel persbericht.

Ter gelegenheid van de eeuwwisseling nomineerde de Vereniging tegen de Kwakzalverij al eerder de twintig grootste kwakzalvers van de twintigste eeuw. Winnaar met stip werd de uitvinder van een onwerkzaam dieet voor kankerpatiënten, Cornelis Moerman. Jomanda eindigde op de zestiende plaats. De Vereniging wil hier nu een traditie van maken door het jaarlijks uitreiken van de Meester Kackadorisprijs. De naam van de prijs is ontleend aan een beroemde middeleeuwse kwakzalver Meester Kackadoris, wiens avonturen vaak in volkstoneel werden beschreven.
Een deskundige jury (Mr. Th. Douma voorzitter, Prof. R.A.P. Koene, internist en C.P. van der Smagt huisarts n.p.) heeft de volgende shortlist van 9 kandidaten vastgesteld, die hieronder in alfabetische volgorde wordt vermeld.
Op zaterdag 11 oktober 2003 te 14 uur zal in Amsterdam in het Piet Borst auditorium van het Nederlands Kanker Instituut tijdens het symposium: ‘Allochtone genezers: Volksgeneeskunde of Kwakzalverij?’ de winnaar van de Meester Kackadorisprijs bekend worden gemaakt.

Shortlist van genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2003

I. ARTSENVERENIGING VOOR NIET-TOXISCHE TUMOR THERAPIE, waarvan de leden onzinnige diëten, zoals het houtsmullerdieet en het moermandieet, vitamines en mineralen aan kankerpatiënten verstrekken en daarmee valse hoop geven.

II. FEDERATIE VAN MEDISCH-WETENSCHAPPELIJKE VERENIGINGEN FMWV, die zich ontfermt over de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF). De NVF is een club waarvan de leden hun patiënten met dubieuze brouwsels behandelen.

III. GRANULLA, een medisch studentenvereniging voor alternatieve behandelwijzen die aankomende artsen inwijdt in de geheimen van de kwakzalverij.

IV. IKAB, het project ‘Implementatie Kwaliteitszorg Alternatieve Behandelwijzen’ een gezamenlijk project van drie belangrijke instituten: het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek in de Eerste lijn), de CONSUMENTENBOND en het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) waar ieder jaar een ‘kwaliteitsoordeel’ wordt geveld over alle alternatieve organisaties.

V. INTEGRALE KANKER CENTRA (IKC’s) Stedendriehoek Twente/ Noord Nederland en Oost Nederland, die lijsten publiceert met aanbevolen kwakzalvers en daarmee patiënten misleidt.

VI. IVO NIEHE, Tv-programmamaker die regelmatig kwakzalvers laat opdraven in zijn programma’s en ze kritiekloos hun gang laat gaan.

VII. KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ VOOR DIERGENEESKUNDE, die homeopathisch werkende dierenartsen binnen zijn vereniging tolereert.

VIII. VAN PRAAG INSTITUUT (VPI) die er in geslaagd is het een ouderwetse kwakzalversmethode als het ‘strijken’ als verpleegkundige handeling geaccepteerd te krijgen.

IX. ZILVEREN KRUIS ACHMEA die om geldelijk gewin onzinnige behandelwijzen als acupunctuur en antroposofie vergoedt in haar aanvullende pakketten en daarmee patiënten een rad voor ogen draait.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij