Opvliegingen: Rode klaver helpt niet

Dan kijkt menigeen in de eerste plaats naar planten – die overigens helemaal niet automatisch veiliger zijn dan hormonen (ook een natuurproduct) – en dan speciaal naar isoflavonoïden. Die zijn op het ogenblik erg in de mode en soms krijg je de indruk dat ze – net als Haarlemmer Olie – overal goed voor zijn. En rode klaver heeft in de volksgeneeskunde al de naam te helpen bij opvliegingen.

Dat bracht een groep onderzoekers aan de University of California er toe twee merkmiddelen met rode klaver isoflavonoïden en een placebo (nepmiddel) met elkaar te vergelijken. De proef omvatte 252 deelneemster die gemiddeld ruim 8 opvliegingen per dag hadden. De proef duurde 12 weken. Bij alle deelneemsters verminderde het aantal opvliegingen. Bij het merk Promensil met 82 mg isoflavonoïden per dag werden het er 5,1 per dag, bij het merk Rimostil met 57 mg flavonoïden 5,4 per dag en voor de placebo 5,0 per dag. Er is echt geen hoogdravende statistiek voor nodig om te zien dat Rode klaver isoflavonoïden dus niet helpen. Het artikel werd gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association (JAMA) van 9 juli 2003.

Overigens is er voor geen van de flavonoïden ooit onderzoek gedaan van het effect bij langdurig – dus jarenlang – gebruik. De aanname dat die veiliger zouden zijn dan hormonen is dan ook volslagen uit de lucht gegrepen.

Zie ook:Opvliegingen

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij