UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 17 november 2004

Opvliegingen en black cohosh (zilverkaars)

Uit angst voor de bijverschijnselen bij het gebruik van hormonen voor opvliegingen en andere klachten bij de menopauze kiezen nogal wat vrouwen voor kruidenmiddelen en met name voor black cohosh.

De botanische naam is Cimicifuga racemosa l.), en bij uw tuincentrum is het beter bekend als zilverkaars (zie ook overzichtsartikel). De geclaimde werkzaamheid ervan is nooit aangetoond en over de veiligheid op de lange termijn was ook niets bekend. Bijwerkingen kunnen pas na lange tijd ontstaan en dan nog alleen bij een deel van de gebruikers.

Maar de problemen met black cohosh beginnen nu al te voorschijn te komen. De Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft inmiddels 15 rapporten over bijverschijnselen van black cohosh ontvangen waarvan 9 gevallen met leverproblemen. Die varieerden van gestoorde leverfunctie tot manifeste vormen van hepatitis. Nadat de patiënten het gebruik van black cohosh beëindigden genazen ze weer.

Het advies van de MHRA luidt: Indien uw huid geel en/of het wit van uw ogen geel kleurt of uw urine donker is gaat u dan naar uw huisarts. Als die problemen met de lever constateert stop dan onmiddellijk met het gebruik van black cohosh. Indien u ooit leverproblemen hebt gehad dan wordt het gebruik van black cohosh ten sterkste afgeraden. Maar aangezien black cohosh vrijwel zeker niet helpt tegen opvliegingen, lijkt het beter om het middel maar helemaal niet te gebruiken. Wilt u het desondanks proberen zorg er dan wel voor dat u het vertelt aan uw huisarts.
Bron: http://medicines.mhra.gov.uk/ourwork/licensingmeds/herbalmeds/herbalsafety.htm

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 december 2019

Prof. Joop Laven pleit voor het gebruik van black cohosh bij overgangsklachten en schoffeert de VtdK. Een reactie in een open brief.

behandelwijzen - 05 mei 2010

Kruiden zijn altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de werking en meer speciaal de bijwerkingen onvoorspelbaar zijn. Van ruim veertig veelgebruikte kruiden is in kaart gebracht welke schadelijke effecten ze op hart, vaatstelsel en bloed hebben.