Zwitsers Olympisch team met A. Vogel-kwak naar Londen

In de reistassen van het Zwitserse Olympisch team, dat deze zomer in Londen meedoet, zitten homeopathische producten van A. Vogel, zo meldt de Zwitserse vestiging van het bedrijf met enige trots.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 jul 2012

Het atletenapotheekje, waarin deze producten zitten, is samengesteld in overleg met de artsen van het Zwitserse Olympisch team. Zwitserse sporters hebben iets met homeopathie. Ook de reistassen van de Zwitserse schaatsers en skiërs, die in 2010 meededen aan de Olympische winterspelen in Vancouver, waren gevuld met A.Vogel-producten.

Zwitserse atleten laten zich ongetwijfeld leiden door de uitslag van een referendum in 2009. Een grote meerderheid van de Zwitsers besloot toen dat homeopathie en andere alternatieve behandelingen in de basisverzekering zouden moeten worden opgenomen. Alvorens hierover een besluit te nemen gaf de Zwitsers regering wetenschappers opdracht de effectiviteit van homeopathie door te lichten. De onderzoeksopdracht hiervoor ging naar twee homeopaten. Hun voorspelbare eindrapport verscheen begin dit jaar in het Engels. Dat leidde tot veel internationale publiciteit. In de Swiss Medical Weekly van eind mei beschuldigt David Shaw, een Zwitsers jurist van de universiteit van Basel, beide Duitse onderzoekers van wangedrag. Ze hebben selectief artikelen uit de wetenschappelijke literatuur gehaald om hun gelijk - homeopathie werkt - te kunnen halen, aldus Shaw.

Zwitserse atleten zijn niet de enige die vage en onbewezen medische producten deze zomer mee naar Londen zullen slepen. Zo laat de Nederlandse turner Epke Zonderland - nota bene in opleiding tot arts - zich sponsoren door het aroma- en algentherapiebedrijf Chi International in Breda. Gouden medaillekandidaat Zonderland gebruikt de producten van Chi 'om op een natuurlijke manier zijn prestaties op peil te houden en om lichaam en geest in balans te houden', zo meldt de website van het bedrijf. In Epke's top vijf-producten zitten onder meer gemalen spirulina-algen en een fles met etherische massageoliën.

Producent A. Vogel sponsorde tot enkele jaren geleden ook de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) onder meer in de vorm van sportevenementen zoals het Alfred Vogel Toernooi.

Lees ook