UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 08 juni 2011

Zware straf voor arts/chelatietherapeut van der Schaar

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft de de chelatietherapeut P.J. van der Schaar een jaar geschorst, waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een 56-jarige man met ernstig hartlijden had – met hulp van de Vereniging tegen de Kwakzalverij – een tuchtklacht ingediend tegen de 82-jarige arts die in zijn praktijk in Leende chelatietherapie aanbiedt.

Volgens het tuchtcollege had de arts gesuggereerd dat chelatietherapie een reguliere behandeling is. Chelatietherapie tegen aderverkalking is een alternatieve behandeling waarvan de werkzaamheid in het geheel niet bewezen is en waaraan zelfs ernstige risico’s verbonden zijn. Deze opvatting van de VtdK werd door het tuchtcollege gedeeld.

De patiënt onderging in totaal 59 uur infuusbehandelingen met EDTA van tenminste 100 euro. In totaal was hij aan de behandeling ruim 10.000 euro kwijt. Vorig jaar werd net op tijd ontdekt dat zich een levensgevaarlijke toestand voordeed en kon hij nog net op tijd worden geopereerd.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 11 maart 2024

De snelgroeiende religieuze organisatie Frontrunners hanteert nepgenezingen als verdienmodel. Jomanda 2.0 is opgestaan.