Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 14 maart 2016

Zeister burgemeester Janssen opent kwakbedrijf

Koos Janssen heet hij, met dubbel s. Hij is burgemeester van Zeist, al zo’n tien jaar, na Bunnik en Soest. Janssen draagt graag zijn ambtsketen. Naast felicitatiebezoeken aan langgetrouwden in goud en diamant, vormen openingen inclusief linten doorknippen zijn passie.

Zeister burgemeester Janssen opent kwakbedrijf

Foto: https://www.flickr.com/photos/mchangsp/3664586209/in/photolist-6zPXNR

En waar er wordt geknipt, maakt hem niet veel uit. Een openingetje per week haalt Janssen wel, blijkt uit zijn wekelijks column in de Zeister Nieuwsbode waarin hij het volk kond doet van zijn agenda.

Janssen, CDA-er in  hart en nieren, rijdt weleens een scheve schaats. Zo opende hij eind januari in een koetshuis bij een mooie Zeister villa de “holistische” kwakzalverwinkel Anourac waar natuurgeneeskundige Cynthia Matawlie behandelingen doet.

Matawlie kreeg kwakzalverij met de paplepel ingegoten: ze werkte onder meer drie jaar op het secretariaat van het Johan Borgman College in Utrecht, het opleidingsinstituut voor wichelroedelopers, waarzegsters en magnetiseurs. “Een grote kans dat uw praktijk op enig moment een grotere praktijkruimte nodig zal hebben”, sprak de burgemeester de eigenaresse van de winkel hoopgevend toe, waarna hij het lint doorknipte en de wat uit beeld geraakte pianist Jan Vayne, als ingehuurde gast, enkele deuntjes liet horen.

De openingshandeling is de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in het verkeerde keelgat gesloten. “Wij betreuren het dat u aan de status en salonfähigkeit van een alternatieve geneeswijze heeft bijgedragen”, schrijft VtdK-bestuurslid Cees Renckens in een brief aan de burgemeester. Renckens werd door een lid van de vereniging op het spoor gezet van zijn kwakhandeling. “Die opening zou er toe kunnen leiden dat uw burgers ten onrechte vertrouwen stellen in deze praktijken. Praktijken waarvan de werkzaamheid nimmer is aangetoond en waarvan de onderliggende theorie veelal absurd is”, aldus Renckens. “Wij willen u erop wijzen dat natuurgeneeskunde een volkomen achterhaalde en zelfs onzinnige geneeswijze is, die ervan uitgaat dat alle kwalen en klachten veroorzaakt worden door vervuiling van het lichaam. Een vervuiling die nooit is aangetoond, maar die zou kunnen worden behandeld met reinigingskuren (laxeren en braken), watergeneeskunde, diëten, frisse lucht, meditaties en massages.”

De natuurgeneeskundige Cynthia Matawlie beweert op haar website dat zij hardnekkige problemen zoals pijn bij nek-, schouder-, en rugklachten, stress-gerelateerde klachten en oververmoeidheid kan behandelen. Tot haar behandelarsenaal (kledingadvies: “makkelijk zittende kleding zoals een joggingpak bijvoorbeeld”) behoren onder meer chakra healing en magnetiseren. Ze meent dat de “totale” mens wordt gevormd ”vanuit de zeven chakra-energieën.” Ze vervolgt op haar website: “Chakra’s zijn hoofdcentra van de energetische banen in het lichaam en zij zijn verantwoordelijk voor uw fysieke, mentale, energetische en spirituele functies.”

Renckens citeert in zijn brief aan de burgemeester teksten van de website van mevrouw Matawlie. Daar meldt ze: “deels gebruik te maken van Universele (met een hoofdletter U, red.) energie en van mijn lichaam (van het menselijk organisme uitgaande “energie”) als geleider. Ik neem Universele energie op door middel van mijn ademhaling en geef dit door aan u, via mijn handen. Daarnaast maak ik strijkbewegingen en afslaande bewegingen. Uw energieniveau wordt daardoor gestimuleerd en in balans gebracht en uw blokkades worden opgeheven waardoor uw lichaam zichzelf weer zal herstellen. Stagnerende energie gaat weer stromen en tekorten worden aangevuld.”

Renckens in de brief aan de burgemeester : “U zult het met ons eens zijn dat dit alles koeterwaals is. Ernstig vinden wij ook dat zij beweert te zijn afgestudeerd aan een hbo-opleiding natuurgeneeskunde. De titel hbo-opleiding is beschermd en mag alleen gevoerd worden door opleidingen met een door de NVAO geaccrediteerde opleiding. Ons land kent geen hbo-opleidingen in een alternatieve geneeswijze.”

Janssen is een zuinig man, hij beantwoordt de brief kort: “Dank u wel voor uw e-mailbericht. Conform uw verzoek heb ik er aandacht aan gegeven. Ik heb goed kennis genomen van de inhoud ervan. Met vriendelijke groet.”

Er zijn burgemeesters die het nog erger maken. Neem Jeroen Nobel (PvdA), waarnemend burgemeester van Aalsmeer. Hij hield eind augustus 2015 een openingspraatje bij het nieuwe Centrum Zonnewijzer van grotesk warhoofd John Consemulder. Vaccinatiehater Consemulder noemt zich neuropsycholoog en zou zijn afgestudeerd aan de Utrechtse universiteit. De “gecertificeerde soundhealer” gelooft in biofotonen, bioresonantie, gestructureerd water, magnetisme en lichaamscellen die eigenfrequenties de wereld in zouden sturen. Begrippen die zich kenmerken als wetenschappelijke lariekoek. Burgervader Nobel slikte het voor zoete koek en gaf zijn mondelinge steun aan wat de familie Consemulder de “Toekomst van Geneeskunst” noemt.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het debunken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.