Website van criticus Colquhoun bekroond

De Britse organisatie Good Thinking, onder meer opgericht om onzinnige zaken te bekritiseren en de wereld uit te helpen, hebben de felle criticus David Colquhoun dit jaar een prijs toegekend voor zijn website DC’s Improbable Science.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 2 dec 2012

Zie ook

De gepensioneerde farmacoloog Colquhoun onderhoudt deze website sinds 2001. In 2008 is hij gastspreker geweest op het jaarcongres van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. We lezen in de aankondiging daarvan:

'Colquhoun ontwikkelde zich daarnaast tot een uitgesproken criticus van pseudowetenschap en wetenschappelijk bedrog. Hij publiceerde uitgebreid over het onderwerp o.a. in Nature en The Guardian. Hij is zeer kritisch over de alternatieve geneeskunde, en noemde het besluit van een aantal Britse universiteiten opleidingen te bieden in alternatieve geneeswijzen iets waarvoor zij zich diep zouden moeten schamen.'

In zijn blogs, verluchtigd met rijk geïllustreerde verslagen van zijn reizen en optredens, valt hij vooral de penetratie van kwakzalverij binnen de Britse universiteiten aan. Ook onzinnige overheidsmaatregelen en de vaak discutabele visie van prins Charles ontkomen niet aan zijn vasthoudend activisme.

Na zijn promotieonderzoek over de binding van immunoglobulines aan longweefsel aan de universiteit van Edinburgh, deed Colquhoun van 1964 tot 1969 onderzoek op het gebied van de immunologie op het University College London (UCL). Hij publiceerde toen ook een boek over statistiek. Daarna werkte hij op de Yale University (VS) en aan de Universiteit van Southampton. In 1979 keerde hij terug naar de afdeling farmacologie van de UCL. Hij verwierf grote faam met zijn onderzoek naar moleculaire interacties die leiden tot het openen en sluiten van interne ionkanalen. Colquhoun ontwikkelde zich daarnaast als uitgesproken criticus van pseudowetenschap en wetenschappelijk bedrog. Hij publiceerde hier vaak over in onder meer Nature en The Guardian.

Lees ook