UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 02 november 2020

Website Mamaworden.nl moet valse claims verwijderen

Influencer Annic ten Duis en verloskundige Linda Reinhardt kunnen niet bewijzen dat hun bloedtest werkt, oordeelt de Reclame Code Commissie.

Website Mamaworden.nl moet valse claims verwijderen

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=zrsx-aFMcj4&t=11s

Die misleidende claims over die onbewezen bloedtest moeten van jullie websites af, is de uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) eind oktober. De RCC honoreert daarmee de klachten die twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) half juli hebben ingediend tegen de websites Mamaworden.nl van influencer en Manfield-reclamemaker Annic ten Duis en orthomoleculair therapeute Linda Reinhardt en tegen de eigen website van laatstgenoemde, Reinhardt.nl. Klagers maakten bezwaar tegen de gehanteerde gezondheidsclaims op beide websites. 

De eigenaren van beide websites hebben niet gereageerd op de klachten en zijn niet op komen dagen tijdens de zittingen van de RCC en ook niet in beroep gegaan tegen de uitspraken. De voorzitter van de RCC is er daarom vanuit gegaan dat beide websitebeheerders niet in staat zijn hun claims – reclame-uitingen – te onderbouwen.

De twee websites claimen dat met hun morfologische bloedtest de gezondheid ‘zeer uitgebreid kan worden onderzocht en dat zo eventueel de oorzaak van klachten achterhaald kan worden.’ 

EMB-bloedtest

Bij de EMB-bloedtest (Energetisch Morfologische Bloedtest) wordt een bloeddruppel onder een speciale microscoop bekeken; op basis van de druppeltjesvorm wordt vervolgens bepaald welke vitamines en mineralen geslikt moeten worden om ‘tekorten’ te compenseren.

Volgens de klagers is er echter geen serieuze wetenschappelijke onderbouwing voor de gebruikte gezondheidsclaims en zijn ‘tekorten’ zo niet op te sporen. In de medische databank PubMed, met daarin alle serieuze studies op medisch gebied, zijn geen klinische onderzoeken met de test te vinden. Een onzintest dus. Deze website schreef er eerder over.

De RCC vindt dat klagers hun klachten onderbouwd hebben aangeleverd en deelt hun standpunt. Beide eigenaren/beheerders verstrekken dus op hun websites geen juiste informatie over hun product, de EMB-bloedtest (voor 165 euro te bestellen). Een consument neemt hierdoor ‘een besluit over een transactie die hij anders niet had genomen’, betoogt de RCC in haar uitspraken. De claims op beide websites zijn daarom ‘misleidend en oneerlijk’, oordeelt de commissie.

Wiersma

De commissievoorzitter is het ook met klagers eens dat beide websites onterecht melden dat de persoon die de verkochte bloedtests interpreteert – verloskundige Edwin Wiersma – orthomoleculair arts zou zijn. Verloskundige Wiersma is weliswaar BIG-geregistreerd maar heeft geen universitaire medische opleiding. Hij mag daarom geen arts worden genoemd. Deze website schreef eerder dit jaar over deze therapeut uit Bosch en Duin.

Annic ten Duis heeft inmiddels afstand genomen van de website Mamaworden.nl, heeft ze via haar Instagram-account laten weten. Ze heeft begin dit jaar de website helpen oprichten, getuige een persbericht dat ze via ANP Support heeft laten verspreiden. De EMB-bloedtest is niet meer via deze website te koop, wel kan er op de website nog een ticket worden gekocht voor een webinar (elke derde woensdag van de maand) van medeoprichter Linda Reinhardt over de ‘wonderen’ van de EMB-bloedtest. 

De orthomoleculaire therapeute gelooft nog steeds in de bloedkijktest. Ze verkoopt deze (prijs 165 euro) nu via haar eigen website. Op deze website staan nog steeds juichende teksten over het gezondheidsnut van de bloedtest, ondanks het dringende verzoek van de RCC deze valse claims verwijderen.

De RCC kan de ACM (Autoriteit Consument & Markt) inschakelen als instanties/bedrijven/personen haar uitspraak aan hun laars lappen. De ACM kan (flinke) boetes uitdelen.

De activiteiten van de man van Linda Reinhardt, Frank Reinhardt, mogen niet onvermeld blijven. Hij is eigenaar/trainer bij sportschool Kr8ig in Zoetermeer en gebruikt de EMB-bloedtest van zijn vrouw om bij zijn sportschoolklanten vitaminetekorten te achterhalen en een voedings/trainingsschema op te kunnen stellen. Zijn (haar) eigen merk supplementen dienen om vermeende tekorten aan te pakken. Ze vormen een belangrijk onderdeel van zijn verdienmodel. ‘Zo verander je naar een gezonde levensstijl met blijvende resultaten’, belooft hij op zijn website.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2024

Tijdens en na coronatijd was een spotje op tv te zien van Trachitol met de tekst: “Trachitol doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken”. Dit mag niet meer, de Reclame Code Commissie (RCC) honoreerde een klacht hierover.

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.